Ny drapsvideo fra USA spredt på sosiale medier

En kvinne filmet kjærestens siste minutter etter at han tilsynelatende ble skutt av politiet i den amerikanske delstaten Minnesota. Videoen ble strømmet direkte på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet sier den svarte mannen døde etter å ha blitt stoppet av politiet for en rutinekontroll mens han kjørte bil i småbyen Falcon Heights.

Det er andre gang denne uka at en video knyttet til politidrap går viralt i USA.

Det siste offeret var 32-åringen Philando Castile, som jobbet i en skolekantine, ifølge familien. Kjæresten filmet ikke skuddene, men minuttene etterpå med mobilkamera. Videoen ble strømmet direkte på kvinnens Facebook-side.

– Å Gud, vær så snill ikke si at han er død, vær så snill ikke si at kjæresten min bare gikk bort på den måten. Du skjøt fire skudd i ham, sir, sier kvinnen som på Facebook heter Lavish Reynolds, i den ti minutter lange videoen.

I førersetet sitter Castile, med store blodflekker som vokser gjennom den hvite skjorta hans. Reynolds sier at bilen hadde et knust baklys og at det var marihuana i bilen. Politiet sier hendelsen etterforskes og at det ble funnet et håndvåpen på stedet.

NB: Videoen over viser bilder av gårsdagens drap på Alton Sterling (37), ikke Castile.

Etterforsker politiet

Facebook-videoen av onsdagens skyteepisode er sett nesten 2 millioner ganger.

Dagen før skjøt og drepte politiet i Louisiana en svart fembarnsfar på kloss hold.

37 år gamle Alton Sterling ble skutt og drept natt til tirsdag utenfor en storkiosk der han solgte CD-plater. Skyteepisoden i Louisiana har utløst en bølge av protester i timene og dagene som fulgte.

Delstatens guvernør beskrev mobilvideoen av hendelsen som opprørende, og FBI og justisdepartementet gransker hendelsen.

Også guvernøren i Minnesota har bedt politiet om å etterforske drapet av 32 år gamle Philando Castile.

Tidligere er det åpnet lignende etterforskninger av politistyrken i byene Baltimore, Ferguson, Chicago og San Francisco.

President Barack Obama er dypt opprørt over hendelsene i Louisiana og Minnesota, opplyser Det hvite hus.

560 drept av politiet

Det er snart to år siden Black Lives Matter-bevegelsen oppsto, etter protestene mot at en politimann skjøt og drepte den svarte tenåringen Michael Brown i Ferguson utenfor St. Louis.

De to drapene denne uken føyer seg inn i en lang rekke av konfrontasjoner mellom politifolk og afroamerikanere som har endt med dødsfall.

Det har vært mange og store protester mot politibrutalitet de siste årene, flere av dem knyttet til videoer på sosiale medier som viser politivold og -drap.

Sterling og Castile er en del av en grusom statistikk, hvor totalt 560 personer er blitt drept av politiet i USA så langt i år, ifølge The Guardian.

Personvernpolicy