Obama vil beholde 8.400 soldater i Afghanistan

USAs president Barack Obama varsler at et større antall soldater enn planlagt skal beholdes i Afghanistan.
USAs president Barack Obama varsler at et større antall soldater enn planlagt skal beholdes i Afghanistan. Foto: Susan Walsh / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 8.400 amerikanske soldater blir igjen i Afghanistan i 2017, nesten 3.000 flere enn planlagt, opplyser USAs president Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er fremdeles prekær, og avgjørelsen vil sikre «et solid grunnlag» for USAs neste president, sier Obama.

– Beslutningen jeg har fattet, sikrer at min etterfølger får et solid grunnlag for å gjøre framskritt i Afghanistan, samt tilstrekkelig fleksibilitet til å håndtere terrortrusler som måtte oppstå, sier Obama.

– Jeg mener bestemt at avgjørelsen jeg nå har kunngjort, er den rette tingen å gjøre, legger han til.

Kompromiss

Han sier avgjørelsen er tatt på grunnlag av råd fra militærledelsen om å revurdere den opprinnelige planen.

Obamas opprinnelige plan var å redusere antall amerikanske soldater i landet fra dagens 9.800, til 5.500 innen utgangen av året. Flere høytstående militærledere har tatt til orde for å beholde amerikanske soldater i Afghanistan på dagens nivå.

Beslutningen om å redusere antallet med 2.900 soldater kan dermed ses på som et kompromiss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban-beskjed

Obama lovet da han ble valgt til president at han skulle avslutte krigene han overtok etter forgjengeren. I stedet får nå Obamas arvtaker ikke bare krigshandlingene i Irak og Afghanistan i fanget, men også nyere konflikter i Syria og Libya.

Avgjørelsen om å beholde et større antall soldater i landet enn planlagt er en beskjed til Taliban om at bevegelsen ikke kommer til å seire, mener Obama. USA og det internasjonale samfunnet står ved sine forpliktelser overfor den afghanske regjeringen, la han til under et pressemøte i Det hvite hus onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obamas uttalelser kom fire dager etter at Talibans nyutnevnte leder Haibatullah Akhundzada oppfordret USA til å «avslutte okkupasjonen» av Afghanistan.

– Innse realitetene i stedet for å bruke makt og muskler til ingen nytte, sa Akhundzada i en tale lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban-frammarsj

Obama forklarte under pressemøtet onsdag at Talibans frammarsj har tvunget Washington til å revurdere sin strategi for tilbaketrekningen fra det krigsherjede landet.

USA sto i spissen for vestlige styrker som i samarbeid med lokale krigsherrer og opprørsgrupper styrtet Taliban-regimet i 2001. På det meste var over 150.000 utenlandske soldater i Afghanistan, men Taliban har ikke blitt svekket. Tvert imot har bevegelsen styrket sin stilling i det krigsherjede landet.

NATO trakk seg ut i 2014, men har sammen med USA beholdt personell i landet for å drive opplæring og veiledning av afghanske styrker.