Meny

Obama vil beholde 8.400 soldater i Afghanistan

USAs president Barack Obama varsler at et større antall soldater enn planlagt skal beholdes i Afghanistan. Foto: Susan Walsh / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 8.400 amerikanske soldater blir igjen i Afghanistan i 2017, nesten 3.000 flere enn planlagt, opplyser USAs president Barack Obama.

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er fremdeles prekær, og avgjørelsen vil sikre «et solid grunnlag» for USAs neste president, sier Obama.

– Beslutningen jeg har fattet, sikrer at min etterfølger får et solid grunnlag for å gjøre framskritt i Afghanistan, samt tilstrekkelig fleksibilitet til å håndtere terrortrusler som måtte oppstå, sier Obama.

– Jeg mener bestemt at avgjørelsen jeg nå har kunngjort, er den rette tingen å gjøre, legger han til.

Kompromiss

Han sier avgjørelsen er tatt på grunnlag av råd fra militærledelsen om å revurdere den opprinnelige planen.

Obamas opprinnelige plan var å redusere antall amerikanske soldater i landet fra dagens 9.800, til 5.500 innen utgangen av året. Flere høytstående militærledere har tatt til orde for å beholde amerikanske soldater i Afghanistan på dagens nivå.

Beslutningen om å redusere antallet med 2.900 soldater kan dermed ses på som et kompromiss.

Taliban-beskjed

Obama lovet da han ble valgt til president at han skulle avslutte krigene han overtok etter forgjengeren. I stedet får nå Obamas arvtaker ikke bare krigshandlingene i Irak og Afghanistan i fanget, men også nyere konflikter i Syria og Libya.

Avgjørelsen om å beholde et større antall soldater i landet enn planlagt er en beskjed til Taliban om at bevegelsen ikke kommer til å seire, mener Obama. USA og det internasjonale samfunnet står ved sine forpliktelser overfor den afghanske regjeringen, la han til under et pressemøte i Det hvite hus onsdag.

Obamas uttalelser kom fire dager etter at Talibans nyutnevnte leder Haibatullah Akhundzada oppfordret USA til å «avslutte okkupasjonen» av Afghanistan.

– Innse realitetene i stedet for å bruke makt og muskler til ingen nytte, sa Akhundzada i en tale lørdag.

Taliban-frammarsj

Obama forklarte under pressemøtet onsdag at Talibans frammarsj har tvunget Washington til å revurdere sin strategi for tilbaketrekningen fra det krigsherjede landet.

USA sto i spissen for vestlige styrker som i samarbeid med lokale krigsherrer og opprørsgrupper styrtet Taliban-regimet i 2001. På det meste var over 150.000 utenlandske soldater i Afghanistan, men Taliban har ikke blitt svekket. Tvert imot har bevegelsen styrket sin stilling i det krigsherjede landet.

NATO trakk seg ut i 2014, men har sammen med USA beholdt personell i landet for å drive opplæring og veiledning av afghanske styrker.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus