Titalls asylbarn plukket opp av ukjente

– Bare dager etter ankomst ble enslige 12-13-åringer observert i «jobb» under Vaterlandsbrua, sier Anders Ohlson som ledet det frivillige mottaksapparatet ved Oslo Bussterminal i fjor høst.
– Bare dager etter ankomst ble enslige 12-13-åringer observert i «jobb» under Vaterlandsbrua, sier Anders Ohlson som ledet det frivillige mottaksapparatet ved Oslo Bussterminal i fjor høst. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Ohlson er bekymret for minst 22 mindreårige asylsøkerne som forsvant eller ble plukket opp av «onkler» da de kom til Oslo i fjor. – Jeg vil ikke tenke på hvilke jobber de nå gjør, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Ohlson ledet det frivillige hjelpeapparatet som ble bygget opp spontant for å bistå de redde, slitne og desperate menneskene som var kommet til en helt ny by.

De frivillige måtte hjelpeløst stå og se på at flere titalls barn og unge bare forsvant eller ble plukket opp av «onkler» da de kom til Oslo sentrum i fjor høst. Disse ble ikke registrert av norske myndigheter og kan nå leve illegalt i landet.

– Jeg vil ikke tenke på hvilke jobber de nå gjør. Men bare dager etter ankomst ble enslige 12-13-åringer observert på «jobb» under Vaterlandsbrua, sier Ohlson til ABC Nyheter.

Han er fortsatt rystet og sliter med å riste av seg opplevelsene.

Niåring kom alene

Observasjonene som han og andre i den frivillige ad hoc-organisasjonen «Refugees Welcome» ble rapportert videre i systemet.

– Det var en niåring som kom alene! Og vi ga informasjonen videre. Bare enkelte ganger kunne Politiet komme hit og hjelpe, forteller Ohlson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Liten kontroll over letingen etter forsvunne asylbarn

Anders Ohlson observerte menn i 23-tiden på kvelden som kom tilbake da de første bussene fra Sverige kom litt over klokken 05 morgenen etter. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter
Anders Ohlson observerte menn i 23-tiden på kvelden som kom tilbake da de første bussene fra Sverige kom litt over klokken 05 morgenen etter. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter

Og myndighetene var klar over hva som foregikk. 24. november 2015 meldte blant annet Uteseksjonen i Oslo kommune bekymret fra til Utlendingsdirektoratet (UDI) om de mindreårige flyktningene som ikke ble fanget opp.

– Da togene og bussene kom fra Sverige gjorde vi enkelte bekymringsfulle observasjoner. Vi gjorde enkeltobservasjoner av voksne i kontakt med unge nyankomne - og de kom ikke fra noen hjelpemyndigheter, sier seksjonsleder Børge Erdal til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I midten av oktober i fjor startet Anders Ohlson å føre statistikk over asylsøkerne som de frivillige fulgte fra tog- og busstasjonen i Oslo sentrum til politiets registreringskontor på Tøyen.

Les også: – Flere enslige mindreårige på gatene enn myndighetene vet

De første fire ukene hjalp han og andre frivillige 1.530 personer. Fra midten av november begynte han i tillegg å føre statistikk over de enslige mindreårige asylsøkerne som kom, såkalte EMA i myndighetssjargong.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den viser at Ohlson og de andre observerte at minst 22 enslige mindreårige stakk av og unnlot å bli registrert bare de siste syv ukene av 2015.

– Men vi kunne jo ikke gjøre noe med det. Vi er ikke politi, sier han oppgitt.

Menneskehandel

2. desember var problemet blitt så stort at UDI tok kontakt med Politidirektoratet (POD).

I et svar fra POD (datert 8. desember) heter det at Politiets utlendingsenhet (PU) har «merket seg ... at nyankomne mindreårige blir rekruttert til ulike typer arbeid, samt til kriminell virksomhet som narkotikahandel».

Les også: 49 barn har forsvunnet fra norske asylmottak i år

Og videre:

«Denne typen observasjon utgjør etter PUs syn grunn til sterk bekymring, ettersom det kan indikere menneskehandel av mindreårige samt generell kriminell virksomhet blant uregistrerte utlendinger».

Utlendingsenheten anbefaler derfor at det stasjoneres politi permanent ved både Oslo S og Bussterminalen, og «henviser denne problemstillingen videre til POD for eventuell vurdering».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ingen ting ble gjort vinteren 2015 for å stanse den mistenkte menneskehandelen.

I UDIs egenvurdering fra i vår heter det at «Dersom barn blir plukket opp av uvedkommende på veien til Tøyen, vil de forbli uregistrert og oppholde seg ulovlig i Norge. UDI fremmet i november denne problemstillingen overfor Politidirektoratet. Problemstillingen er fortsatt uløst».

Evaluering - til høsten

Seksjonssjef Jan Eirik Thomassen i Politidirektoratets politifagavdeling sier i en epost at de for tiden gjennomgår alle evalueringer og arbeider for å øke kvaliteten på registreringsprosedyrene:

«For øvrig har norsk politi fått verdifull erfaring fra asylsituasjonen høsten 2015. På bakgrunn av disse erfaringene har POD utarbeidet en nasjonal beredskapsplan for ekstraordinære ankomster av asylsøkere og migranter til Norge. Dette planverket vil ytterligere bidra til at en sikrere håndtering av en eventuell ny situasjon med masseankomst av asylsøkere», skriver han.

Planverket er unntatt offentlighet.

POD tar også sikte på å ha vurdert evalueringene fra UDI, PU, Østfold politidistrikt og PODs egen - til høsten.

Les også: Savnede asylbarn skal ettersøkes