Pistorius dømt til seks års fengsel for drap på kjæresten

Se video.

Den tidligere, sørafrikanske idrettsstjernen Oscar Pistorius er dømt til seks års fengsel for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp i 2013. Dommen er langt mildere enn ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pistorius-saken:

  • 14. februar 2013 ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet drept på badet i boligen hans i Pretoria.
  • Pistorius sier han handlet i selvforsvar da han skjøt gjennom en lukket baderomsdør i den tro at en innbruddstyv befant seg på badet.
  • Påtalemyndigheten tiltalte ham for overlagt drap.
  • Etter en syv måneder lang rettssak, ble han i september 2014 frikjent for overlagt og forsettlig drap.
  • Pistorius ble imidlertid funnet skyldig i uaktsomt drap, og i oktober 2014 ble han dømt til fem års fengsel, halvparten av aktors påstand om ti års fengsel.
  • Påtalemyndigheten anket både kjennelsen og dommen i saken.
  • I desember 2015 besluttet høyesterett å omgjøre kjennelsen til forsettlig drap.
  • Saken må derfor behandles på nytt ettersom strafferammen er langt strengere for forsettlig drap enn for uaktsomt drap.
  • Straffeutmålingen i saken blir klar 6. juli. Aktor har bedt om 15 års fengsel, som er den vanlige minimumsstraffen for drap i Sør-Afrika.
  • Pistorius har amputert begge bein, og han har vunnet seks gull i løping i Paralympics med proteser. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

– De formildende omstendighetene veier tyngre enn de skjerpende faktorene, sa dommer Thokozile Masipa under domsavsigelsen i Pretoria.

Den vanlige straffen i Sør-Afrika for en førstegangsforbryter som begår drap, er 15 år. Flere jusseksperter hadde tippet at 29 år gamle Pistorius ville bli idømt minst ti års fengsel.

– Fallen helt

I sin domsavsigelse argumenterte dommer Masipa med at det er lite trolig at Pistorius vil begå nye forbrytelser, og sa han er en «god kandidat» for rehabilitering. Hun trakk også frem at Pistorius er førstegangsforbryter, og at 29-åringen allerede har sonet ett år i fengsel.

– Ingenting retten gjør eller sier i dag gjør at den døde får livet tilbake. Livet til den tiltalte vil heller aldri bli det samme. Han er en fallen helt som har tapt sin karriere, sa Masipa.

Pistorius anker ikke

Pistorius vil ikke anke dommen, opplyser en av 29-åringens advokater, Andrew Fawcett. Det er imidlertid ikke sikkert at onsdagens dom er siste punktum i saken. Også påtalemyndigheten har muligheten til å anke over straffeutmålingen.

Onsdagens dom kommer etter at Sør-Afrikas høyesterett i desember i fjor omgjorde den opprinnelige dommen mot Pistorius for uaktsomt drap til forsettlig drap. Pistorius ble i 2014 dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap, men slapp ut av fengsel etter ett år, i oktober i fjor. Deretter ble dommen altså omgjort til forsettlig drap i desember.

Skutt gjennom baderomsdør

Det var i februar 2013 at Pistorius skjøt og drepte kjæresten Steenkamp gjennom en låst baderomsdør i sitt hjem i Pretoria. 29 år gamle Steenkamp døde på stedet. Pistorius har hevdet at han trodde det var en innbruddstyv som hadde låst seg inne på badet, men aktor hevdet at han drepte henne etter en krangel.

Pistorius har vunnet seks gullmedaljer i Paralympics og har også deltatt i OL. Han var kjent som «blade runner» fordi han har amputert begge beina og løp med proteser.

Les også:

Forsvarere: – Pistorius er psykisk nedbrutt

Vitne: – Pistorius i oppløsning etter drapet på Steenkamp

Etterforsker: – Jeg tror han visste Steenkamp var på badet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus