Meny

Fallujas gater er fortsatt folketomme

Fallujahs gater er fortsatt folketomme, og den sunnimuslimske sivilbefolkningen har ikke vendt tilbake etter at irakiske regjeringsstyrker gjenerobret byen fra IS. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske regjeringsstyrker og deres støttespillere feirer fortsatt gjenerobringen av Falluja fra IS, men byens sunnimuslimske befolkning har ikke flyttet tilbake og de utbombede gatene er folketomme.

Et og annet IS-flagg vaier fortsatt i lyktestolpene, men krigerne fra den ytterliggående islamistgruppa er enten drept eller har rømt fra byen.

Regjeringssoldater og regjeringsvennlig milits kontrollerer nå Fallujas gater, og noen av dem feirer fortsatt gjenerobringen ved å avfyre skuddsalver i lufta. Andre leter etter bombefeller og våpenlagre.

Bakgrunn: Iraks hær har startet Fallujah-offensiv

Bortsett fra soldatene er byens gater folketomme, og få om noen av de over 80.000 sivile som flyktet fra kamphandlingene i forrige måned har tatt sjansen på å returnere.

De aller fleste av flyktningene har søkt tilflukt i teltleirer noen mil utenfor byen og har ifølge FNs høykommissær for flyktninger akutt behov for hjelp. Både to og tre familier må dele telt, og mange av flyktningene må også sove under åpen himmel og med elendige sanitærforhold.

Hete og mangel på skygge, kombinert med mangel på rent drikkevann, gjør at situasjonen for mange av flyktningene blir stadig mer desperat, advarte UNHCR for en drøy uke siden.

Les også: Irakiske styrker forbereder Fallujah-erobring

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus