Listhaug: – Trygt å sende asylsøkere tilbake til Afghanistan

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener det er trygt i Afghanistan.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener det er trygt i Afghanistan. Foto: Lise Åserud / NTB Tema

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener at situasjonen i Afghanistan nå er så trygg at asylsøkere fra landet kan sendes tilbake uten risiko. Karin Andersen (SV) er helt uenig i at landet nå er trygt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsråden viser ifølge VG til Utlendingsdirektoratet (UDI) som har vurdert sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

– Utlendingsdirektoratet har gjort en ny vurdering av situasjonen i Afghanistan. De konkluderer med at det i dag ikke er noen provinser i Afghanistan som er så utrygge at ingen kan sendes tilbake dit. Derfor vil mange få avslag på søknaden om asyl, sier Listhaug.

Ifølge stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) er rapporter fra både FNs høykommissær for flyktninger og Amnesty klare på at forholdene i Afghanistan er blitt farligere.

– At flere sendes tilbake, skyldes ikke at det er blitt tryggere i Afghanistan enn det var før, tvert imot. Nå må flertallet våkne og forlange at Norges politikk må legge FNs og humanitære organisasjoners faktabeskrivelser til grunn for sikkerhetsvurderinger for internretur, sier hun til NTB.

Viser til UDI

Ifølge Listhaug kommer ingen som anerkjennes som flyktning, til å bli sendt tilbake til Afghanistan.

– Personer som ikke har behov for beskyttelse, og som heller ikke får opphold på annet grunnlag, vil derimot bli sendt tilbake. Det er UDI som vurderer dette. De vurderer også om søkeren vil være trygg i andre deler av Afghanistan enn akkurat det stedet vedkommende kommer fra. I så fall forventes det at søkeren reiser tilbake til et slikt område, sier hun.

Listhaug viser til at UDIs vurdering av forholdene i Afghanistan tilsier at langt færre enn tidligere har behov for beskyttelse.

– De fem første månedene i år har UDI avslått nærmere 75 prosent av alle realitetsbehandlede asylsøknader fra Afghanistan. Dette er et klart signal om at mange afghanere ikke vil få opphold i Norge, sier Listhaug.

Les også: – Tusenvis flykter fra IS øst i Afghanistan

Mindreårige

Ifølge Karin Andersen blir også flere enslig mindreårige sendt tilbake.

– Det skjer på tross av at fagrapportene slår fast at risikoen for at barna blir tvangsrekruttert til Taliban og andre krigsherrer, er stor. Å sende mennesker uten nettverk til internflukt i et land der de må underkaste seg en krigsherre, er svært farlig, mener hun.

I fjor kom det mange afghanere inn i landet via Storskog i Finnmark. I år er antallet kraftig redusert.

– Men det er fortsatt slik at afghanere er en av de største gruppene som kommer til Norge, sier Listhaug.

Hun viser til at innstrammingene har hatt en klar virkning.

– I fjor fikk 20 prosent av afghanerne avslag. Hittil i år er det 75 prosent som har fått avslag blant annet fordi sikkerhetssituasjonen er vurdert annerledes, sier innvandringsministeren.

I fjor kom det 31.145 asylsøkere til Norge, hvorav 6.987 var fra Afghanistan. Ved utgangen av mai hadde det kommet 1.407 asylsøkere til Norge, av dem er 212 fra Afghanistan.

Les også: Taliban-leder ber USA «avslutte okkupasjonen»

Personvernpolicy