Rapport: – Norge bryter egne bistandsprinsipper

Utenriksminister Børge Brende (H) kritiseres i en intern Norad-rapport for å ha gitt bistandskroner til Clinton-stiftelsen til prosjekter som bryter mot regjeringens program for bistand.
Utenriksminister Børge Brende (H) kritiseres i en intern Norad-rapport for å ha gitt bistandskroner til Clinton-stiftelsen til prosjekter som bryter mot regjeringens program for bistand. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en intern Norad-rapport hevdes det at utenriksminister Børge Brende (H) brøt regjeringens bistandsprinsipper da Clinton-stiftelsen fikk 30 millioner kroner i støtte i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av prosjektene til stiftelsen til Clinton-familien dreier seg om å erstatte dieselaggregatene til tropiske øystater med energiproduksjon fra vind, sol eller jordvarme, skriver Dagbladet.

Ifølge Norad-rapporten valgte Brende å se bort fra sin egen erklærte politikk da han støttet dette arbeidet med 30 millioner kroner i fjor.

Bistand til små og spredte øystater er ikke i tråd med programmet som regjeringen selv har lagt fram med mål om en geografisk konsentrasjon av bistanden, mener konsulentselskapet Multiconsult, som har laget rapporten for Norad.

Les også: Norsk nødhjelp til Syria: Fleksibel og kjapp, men uten klare mål

Ingen av de 27 landene som er inkludert i Clinton-stiftelsens program for å bytte ut forurensede dieselaggregater, er med på den norske regjeringens liste over aktuelle og prioriterte bistandsland, skriver Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet avviser kritikken, og kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg sier til avisa at støtte gjennom multilaterale organisasjoner og initiativer ikke omfattes av konsentrasjonsprinsippet på samme måte som annen bistand.

Les også: 6 av 10 kan ikke nevne ett norsk bistandsland

Norge er ett av de tre landene i verden som gir mest penger til Clinton-stiftelsen. De norske bidragene mellom 2007 og 2015 er til sammen på over 580 millioner koner. (©NTB)