Finland og Sverige nøler seg stadig nærmere NATO

Sveriges statsminister Stefan Löfven og Finlands president Sauli Niinistö. Begge landene har knyttet seg tettere til NATO uten at de vil ta skrittet helt inn.
Sveriges statsminister Stefan Löfven og Finlands president Sauli Niinistö. Begge landene har knyttet seg tettere til NATO uten at de vil ta skrittet helt inn. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Sverige og Finland står med foten i NATO-døra. Men vil ikke ta skrittet helt inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så nær man kan komme NATO uten faktisk å være medlem. Det har situasjonen blitt for både Sverige og Finland.

Dette er NATO

* Forsvarsalliansen NATO (North Atlantic Treaty Organization) består av 28 land i Europa og Nord-Amerika.

* Ledes av Jens Stoltenberg, tidligere norsk statsminister, siden oktober 2014.

* Kjernen er NATO-traktatens artikkel 5, som innebærer at et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle.

* Ble opprettet av tolv land, blant dem Norge, 4. april 1949.

* Hensikten var å demme opp for Sovjetunionen, som få år etter opprettet Warszawapakten sammen med det kommunistiske Øst-Europa.

* Etter den kalde krigen og kommunismens fall ble en rekke tidligere medlemmer av Warszawapakten tatt opp i NATO. (©NTB)

– De er blant våre mest aktive partnere. Vi deler samme verdier. Vi møter samme utfordringer. Og vi har felles tilnærming til sikkerhetssituasjonen, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg om det som blir kalt et «utvidet partnerskap».

Både Sverige og Finland har deltatt i NATOs operasjoner i Afghanistan i flere år. De er med på øvelser, utveksler informasjon og har inngått vertslandsavtaler med alliansen for tettere samarbeid.

På NATO-toppmøtet i Warszawa til uka deltar politiske toppledere fra begge land. Men både svenske og finske ledere sier de ikke ønsker noe medlemskap.

– Den militære alliansefriheten tjener landet vårt godt. Sverige skal ikke søke medlemskap i NATO, har den svenske utenriksministeren Margot Wallström sagt til TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høyre mener forsvarskritikken er for snever

Finlands statsminister Juha Sipilä har slått fast at alliansefriheten «bidrar til stabilitet og sikkerhet i Nord-Europa».

Ingen NATO-hjelp

Selv om de nå bidrar mye, har de to landene dermed heller ingen krav på NATO-beskyttelse.

– Jeg skal ikke spekulere på hypotetiske scenarioer. Det jeg kan si, er at Finland og Sverige som nære NATO-partnere kan be om konsultasjon i enhver situasjon, også om de føler sikkerheten truet, sier Stoltenberg.

– Men når alt kommer til alt, er ikke Finland og Sverige NATO-medlemmer, så de dekkes ikke av vårt kollektive forsvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtte

Med stor russisk aktivitet i nabolaget har støtten for NATO-medlemskap økt noe. Den finske oppslutningen for innmelding har holdt seg under 30 prosent, mens 38 prosent av svenskene har sagt de ønsker seg inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin til Finland for første gang på tre år

– Russland har bare seg selv å takke for den nye NATO-debatten i Finland og Sverige, sier Judy Dempsey i tankesmia Carnegie Europe.

Hun mener russerne styrer landene mot NATO jo hardere de gjør seg. Som da utenriksminister Sergej Lavrov sa at Russland kommer til å innføre «nødvendige militære tiltak» om Sverige skulle gå med i alliansen.

– Jo mer Russland kritiserer Sverige og Finland i NATO-debatten, jo større støtte blir det for medlemskap, tror Dempsey.

Reaksjon

En offentlig utredning i Finland regner med at Russland kommer til å reagere med både politiske og økonomiske sanksjoner dersom landet skulle søke om medlemskap.

Stoltenberg slår fast at ingen andre har rett til å blande seg inn, men det er liten tvil om at både Finland, Sverige og NATO skjeler mot Moskva når de vurderer veien videre. Når en søknad vil ta minst to år å avgjøre, kan det bety to år med usikkerhet og russiske mottiltak i Norges del av Europa.

Les også: Tsjekkias president vil ha folkeavstemning om EU

– En søknad vil ikke blir møtt med hornmusikk i NATO, som en diplomat i alliansen sier det.

– Det er bare å se på kartet, sier diplomaten og spør seg om russiske ledere vil sitte stille om Russlands grense til NATO mer enn dobles. (©NTB)