Meny

Presidentvalget i Østerrike annulleres

Det er opp til dommerne i Østerrikes forfatningsdomstol å avgjøre om Norbert Hofer får en ny sjanse til å velges som president. Foto: Leonhard Föger / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østerrikes grunnlovsdomstol har erklært presidentvalget i landet ugyldig. Dermed kan høyrepopulisten Norbert Hofer få en ny sjanse til å bli landets statsleder.

Landets høyeste domstol gir høyrepopulisten Norbert Hofer medhold i sin klage, og dermed en ny sjanse til å bli Østerrikes president. Det nye valget må holdes senest i begynnelsen av oktober.

– Valg er fundamentet for demokratiet vårt. Beslutningen tjener til å styrke tilliten til våre lover og vårt demokrati, sa Gerhart Holzinger, grunndomstolens leder, etter at valgresultatet ble erklært ugyldig.

Presidentvalget i Østerrike, som ble holdt 22. mai, ble vunnet med svært knapp margin av Alexander Van der Bellen, som tidligere var partileder for De grønne.

Bare 31.000 stemmer skilte Hofer og Van der Bellen, en uavhengig kandidat som støttes av partiet De grønne. Van der Bellen fikk 50,3 prosent av stemmene, mot Hofers 49,7 prosent.

Symbolsk makt

Presidentembetet i Østerrike har tradisjonelt vært en symbolsk stilling uten særlig mye makt, men Hofer sa under valgkampen at han vil forsøke å gi presidenten mer makt.

Blant annet har Hofer tidligere truet med å oppløse koalisjonsregjeringen mellom sosialdemokratene i SPÖ og det kristendemokratiske partiet ÖVP dersom de ikke gjør en bedre jobb.

En valgseier til Hofer og FPÖ ville gitt økt legitimitet til høyreekstremisme og gi andre lignende partier mer innflytelse, ifølge analytikere.

Det som imidlertid skiller FPÖ fra mange andre høyrepopulistiske partier i Europa, er at de har sine røtter i nazismen. Partiets første leder var tidligere SS-offiser med flere posisjoner i Østerrikes nazistiske regjering under andre verdenskrig.

Les også: Østerriksk minister vil sende asylsøkere til øyer

EU-skeptiker

45 år gamle Hofer er våpenentusiast, EU-skeptiker og kritisk til innvandring. Han er utdannet flyingeniør, men gikk inn i politikken etter en kort karriere i det nå nedlagte flyselskapet Lauda Air Line.

Van der Bellen (72), som vant en hårfin seier over Hofer, har tidligere vært partileder for De grønne og er pensjonert økonomiprofessor. Blir han eller Hofer innsatt som president, vil det være første gang siden andre verdenskrig at landet får en statssjef som ikke kommer fra kristendemokratene ÖVP eller sosialdemokratiske SPÖ.

Les også:

Grønn mann slo ut høyrepopulist og blir president i Østerrike

Østerrike vedtar asylinnstramming

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus