Meny

Putin til Finland for første gang på tre år

Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin besøker Finland for første gang siden konflikten i Ukraina brøt ut og forsuret forholdet mellom Russland og Vesten.

Fredagens besøk er hans første til nabolandet på tre år. Putin har den siste tiden hatt færre møter med ledere for vestlige land på grunn av annekteringen av Krim og krigen i Ukraina.

I Finland skal han blant annet møte sin kollega Sauli Niinistö. Det er antatt at de to ønsker å arbeide med å bedre naboforholdet som er spent etter de vestlige sanksjonene mot Russland i forbindelse med krigen i Ukraina.

Sanksjoner

Presidentens talsmann, Dmitrij Peskov, sier ifølge nyhetsbyrået TASS at EUs sanksjoner mot Russland sannsynligvis ikke vil være et tema under møtet mellom presidentene.

Tidligere i juni forlenget EU de økonomiske sanksjonene med seks måneder. Sanksjonene ble innført som svar på annekteringen av Krim i 2014, og som en protest mot at Moskva bistår de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina med både militært utstyr og personell.

NATO

De siste månedene har det vært diskusjoner om hvorvidt Finland og Sverige skal søke NATO-medlemskap, i kjølvannet av NATOs opptrapping i Estland, Latvia og Litauen. Men i januar slo Finlands statsminister Juha Sipilä fast at landets alliansefrihet bidrar til stabilitet og sikkerhet i Nord-Europa.

Senest torsdag advarte Putin om at Russland vil komme med gjengjeldelsestiltak dersom NATO bygger opp sitt forsvar i nærheten av Russlands landegrenser.

Samme dag ble det kjent at Canada sender 1.000 soldater til Latvia som et ledd i NATO-operasjonen i Øst-Europa. Troppene slutter seg til de allerede 4.000 soldatene som er stasjonert i landet. Forrige uke uttalte den amerikanske hærens Europa-genereal, Ben Hodges, at NATO ikke ville vært i stand til å beskytte de baltiske landene mot et russisk angrep i dag.

Ifølge president Sauli Niinistö vil ikke samtaler om Finlands sikkerhetspolitikk være på agendaen for Putins besøk i Finland.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus