Høyrepopulist kan få ny sjanse i Østerrike

Det er opp til dommerne i Østerrikes forfatningsdomstol å avgjøre om Norbert Hofer får en ny sjanse til å velges som president. Foto: Leonhard Föger / Reuters / NTB scanpix
Det er opp til dommerne i Østerrikes forfatningsdomstol å avgjøre om Norbert Hofer får en ny sjanse til å velges som president. Foto: Leonhard Föger / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Høyrepopulisten Norbert Hofer kan få en ny sjanse til å bli Østerrikes statsleder hvis presidentvalget i landet fredag erklæres ugyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hofer, som tilhører det innvandringskritiske Frihetspartiet (FPÖ), tapte knepent for den moderate kandidaten Alexander Van der Bellen 22. mai i en valgthriller som delte befolkningen i to.

Hofer klaget senere på gjennomføringen av valget, fordi han mente det ble begått flere feil og uregelmessigheter, og fredag får han vite om valget skal holdes på nytt.

Les også: Regjeringen vurderer krisetiltak mot flyktningestrøm i Østerrike

Grønn mann slo ut høyrepopulist og blir president i Østerrike

Valgthriller i Østerrike

Norbert Hofer Foto: Leonhard Foeger / Reuters
Norbert Hofer Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Forfatningsdomstolen har i løpet av to uker med offentlige høringer avhørt rundt 90 vitner om valggjennomføringen. Domstolen skal komme med sin avgjørelse klokken 12 fredag.

Ifølge flere østerrikske og tyske medier og journalister vil valget etter alt å dømme bli annullert. Det er oppdaget for mange tvilstilfeller rundt stemmetellingen til at valget kan godkjennes, skriver avisen Die Presse.

Bare 31.000 stemmer skilte Hofer og Van der Bellen, en uavhengig kandidat som støttes av partiet De grønne. Van der Bellen fikk 50,3 prosent av stemmene, mot Hofers 49,7 prosent.

Les også: Østerrike vedtar asylinnstramming

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus