Smykkeloven er blitt brukt for første gang i Danmark

Danmarks utlendings- integrasjons- og boligminister Inger Støjberg i samtale med Norges innvandrings- og integrasjonsminister Sylvi Listhaug. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix
Danmarks utlendings- integrasjons- og boligminister Inger Støjberg i samtale med Norges innvandrings- og integrasjonsminister Sylvi Listhaug. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix

Politiet i København har beslaglagt 79.600 kroner fra fem personer som forsøkte å reise til Danmark med falske reisedokumenter. Det er første gang politiet har brukt den såkalte smykkeloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslaget skjedde ved København lufthavn tirsdag denne uken, opplyser politiet.

– Det er etter min mening helt rimelig at man selv skal betale om man kan klare seg selv når man kommer hit som asylsøker. Det må være slik at asylsøkere som kommer hit, skal klare seg på lik linje med dansker, om de har mulighet til det, sier utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg til nyhetsbyrået Ritzau etter at loven ble tatt i bruk for første gang.

Les også:

Dansk politi starter beslaglegging av verdisaker

– Norske regler strengere enn dansk «smykkelov»

«Smykkeloven» splitter regjeringen

Loven trådte i kraft i februar i år. Både regjeringen og utlendings- og integrasjonsministeren har fått krass kritikk for loven, blant annet av organisasjoner som Amnesty og FNs høykommissær for flyktninger.

Loven innebærer at politiet kan frata asylsøkere smykker eller andre gjenstander dersom verdien overstiger 10.000 kroner. Unntaket er mobiltelefoner, klokker og smykker med affeksjonsverdi.

Begrunnelsen for smykkeloven er at de mest velstående asylsøkerne skal bidra til å finansiere sitt eget opphold i Danmark.

Personvernpolicy