Madelaine Rodriguez ute av fengsel i Bolivia

Madelaine Rodriguez løslates fra fengsel i Bolibia etter åtte år. (arkivfoto: NTB scanpix)
Madelaine Rodriguez løslates fra fengsel i Bolibia etter åtte år. (arkivfoto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske Madelaine Rodriguez (29) er løslatt mot kausjon etter åtte år i fengsel i Bolivia. Men hun får ikke forlate landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter advokat Marius Dietrichson overfor NTB.

– Hun slapp ut av fengsel i natt etter at det ble stilt 100.000 bolivianos, om lag 122.000 norske kroner, i kausjon, sier den norske advokaten.

– Det overordnede målet nå er å få henne tilbake til Norge, sier Dietrichson.

Rodriguez er en av tre norske kvinner som i mai 2008 ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med 22,4 kilo kokain skjult i bagasjen.

To barn

Rodriguez er ilagt meldeplikt og får ikke forlate landet med de to barna hun har fått mens hun har sittet fengslet. Hva hun skal foreta seg og hvordan hun skal livnære seg, er ifølge advokaten helt uavklart.

– Hun må nå gjennom en prosess for å få arbeids- og oppholdstillatelse. Hun håper nå Utenriksdepartementet og andre norske myndigheter kan få bidra til å få henne hjem til Norge, sier Dietrichson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to andre norske kvinnene som ble pågrepet og siktet for kokainsmugling samtidig som Rodriguez i 2008 greide på ulike måter å rømme fra Bolivia i 2010 og 2011. Madelaine Rodriguez har derimot vært innstilt på å sone straffen på ti år og åtte måneders fengsel.

Straffen ville vært ferdig sonet nå, hadde det ikke vært for at den siste medtiltalte, norsk-bolivianeren Augusto Toro-Blacutt, for andre gang anket sin dom til Bolivias Høyesterett.

Pengeinnsamling

– I Bolivia er regelen slik at man må vente til alle medsiktede har fått en rettskraftig dom før en straff blir endelig avgjort. Sist gang den medsiktede anket til Høyesterett, tok det fem år. Madelaine Rodriguez får ikke avgjort saken sin på mange år ennå, sier Dietrichson.

Han sier det ikke er noe alternativ for 29-åringen å stikke av fra landet, slik de to medsiktede har gjort.

Bakgrunnen for at en kausjon endelig kunne stilles var en pengeinnsamling.

– Bakgrunnen er at familien, spesielt søsteren, har foretatt en innsamling, og på den måten har fått løslatt henne og barna fra fengselet, forteller Dietrichson til VG.

Bolivia-saken:

* Tre norske kvinner som da var 17, 18 og 21 år gamle ble i mai 2008 pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med 22,4 kilo kokain skjult i bagasjen.

* Madelaine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen ble i april 2010 dømt til 13 år og fire måneders fengsel. Dommene ble senere redusert til ti år og åtte måneder.

* Brendemo Hagen klarte å rømme til Norge i 2011, etter at hun slapp ut av fengsel mot kausjon.

* Den tredje kvinnen rømte fra straffeforfølgelse i Bolivia til Norge i 2010. Hun ble tiltalt i Norge og ble i 2012 frifunnet for forsøk på kokainsmugling fra Bolivia til Norge.

* I juni 2015 underkjente Bolivias høyesterett narkotikadommen mot Rodriguez og krevde ny vurdering av lagmannsretten. Dommen ble da skjerpet, men på grunn av en anke fra en meddomfelt mann var dommen fremdeles ikke rettskraftig.

* 29. juni 2016 ble det kjent at Rodriguez er løslatt mot kausjon. Underveis i fengselsoppholdet har hun fått to barn.