Drapet på Victor Jara oppklart etter 42 år

Victor Jaras kiste paraderes i Chiles hovedstad Santiago i 2009, etter at man hadde funnet graven til den verdensberømte sangeren.
Victor Jaras kiste paraderes i Chiles hovedstad Santiago i 2009, etter at man hadde funnet graven til den verdensberømte sangeren. Foto: Ivan Alvarado / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den chilenske sangeren Victor Jara ble drept etter militærkuppet i 1973. Nå blir hans morder utlevert fra USA og enken får erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter to ukers rettssak er Pedro Pablo Barrientos Nuñez (67) funnet skyldig i å ha drap den folkekjære visesangeren Victor Jara 15. september 1973, fire dager etter militærkuppet i Chile.

Den verdenskjente sangeren Victor Jara ble bare 40 år gammel.

Ikke bare vil den antatt skyldige nå bli utlevert til Chile, men han må også betale 28 millioner dollar (237 millioner norske kroner) i erstatning til Jaras enke, britisk fødte Joan Jara Turner (88).

– Dette er rettferdighetens begynnelse for alle de som i mange år har ventet på å finne utav skjebnen til sine kjære, og som - på samme måte som oss - har ventet i mange, mange år, sa 88-åringen etter beslutningen i Orlando, Florida.

Påvirket en generasjon

De militære skal ha torturert og drept Jara på fotballstadion i Santiago hvor tusenvis av andre også ble internert etter det blodige kuppet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapet på Jara fikk også stor betydning for en hel generasjon nordiske musikere. Norske Lillebjørn Nilsen har blant annet skrevet om drapet i en sang som bærer chilenerens navn:

«På en stadion i Santiago

står sangeren Victor Jara.

Tatt til fange av tapre soldater

som frykter hans sang og gitar».

– Glad drapsmannen er tatt

Svenske Mikael Wiehe sa til avisen Aftonbladet etter dommen at kuppet i Chile og drapet på Jara var skjellsettende for hans utvikling.

– Det har tatt lang tid, men nå er jeg glad drapsmannen er tatt - ikke minst på vegne av Jaras kone, sa Wiehe som var sentral i Hoola Bandoola Band som også ga ut en sang med Jaras navn.

Under det 17 år lange militærdiktaturet som fulgte etter at den demokratisk valgte presidenten Salvador Allende, ble tusenvis av mennesker drept.

Augusto Pinochet, generalen som ledet den USA-støttede kuppregjeringen, ble aldri stilt for retten og straffet for drap, tortur og korrupsjon. Han døde i 2006, 91 år gammel.