Jente (12): – Det var blod overalt. Alt var sprengt i stykker

Øyenvitner forteller om grusomme scener da terroristene utløste selvmordsbeltene på flyplassen i Istanbul. – Det var blod overalt. Alt var sprengt i stykker. Det kunne vært meg, sier 12 år gamle Hevin Zini.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få minutter etter at flyet fra Düsseldorf hadde landet på den 11. mest trafikkerte flyplassen i verden, Atatürk lufthavn i Istanbul, startet blodbadet.

Den tyske jenta hadde gledet seg til å feriere sammen med sine foreldre. I stedet ble hun vitne til terrorens ubeskrivelige råskap.

– Hvis vi hadde vært her to minutter før, kunne det ha vært oss, sier Hevin Zini til AP ifølge Daily Mail.

I lihet med mange andre reisende var hun i sjokk etter skrekk-scenene.

Les også: Ekspert: – IS har flere motiver for å hevne seg på Tyrkia

– Da kulene kom, kysset jeg henne

Journalisten Steven Nabil satt på en cafe på Atatürk-flyplassen rett før helvetet brøt løs. Han var da på vei til bryllupsreise i New York, skriver han på Twitter.

– Vi sto ansikt til ansikt med angriperen da han skjøt. Mens kulene kom nærmere presset jeg henne inntil meg og kysset henne, forteller Nabil.

Andre øyenvitner forteller om blodige kroppsdeler, skuddhull i vegger og dører og alvorlig skadde mennesker overalt.

Otfah Mohamed Abdullah kom bort fra sin søster da terroristene angrep. Han kastet seg ned på gulvet og ventet til skuddene stilnet.

– Nå finner jeg ikke søsteren min, sier Abdullah til AFP.

Les også: UD: Ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet

– Han skjøt mot alle

Det sørafrikanske ekteparet Paul og Susie Roos sto bare 50 meter unna da terroristene henrettet tilfeldig reisende.

– Vi var i den internasjonale avgangshallen og så en mann skyte vilt rundt seg. Han var kledd i sort og skjøt mot alle som var foran ham, forteller Paul Roos til ABC.

Paret gjemte seg bak en reol. Så hørte de to kraftige eksplosjoner. Idet Paul Roos reiste seg for å få oversikt over situasjonen fikk han igjen øye på terroristen.

– Han snudde seg og begynte å gå mot oss. Våpenet hadde han inne i jakken. Han kikket nervøst rundt seg for å se om noen ville stoppe ham. Deretter løp han ned rulletrappen. Vi hørte flere skudd og en ny eksplosjon. Så var det over, forteller Roos.

Les også: Dødstallene stiger i Istanbul

Mange barn ble vitne til terrorangrepet på flyplassen i Istanbul. Foto: Ozan Kose / AFP
Mange barn ble vitne til terrorangrepet på flyplassen i Istanbul. Foto: Ozan Kose / AFP

– Det var panikk overalt

Engelske Laurence Cameron var på vei fra Latvia til den tyrkiske middelhavsbyen Izmir. Da han intetanende kom inn i terminalbygget, fikk han sjokk.

– Det må ha skjedd like etter at vi landet. Jeg hørte ikke en gang eksplosjonene, men plutselig kom alle løpende mot meg mens de ropte. Det var panikk overalt. Sikkerhetsvaktene løp med usikrede pistoler, forteller han til Daily Mail.

Etter en halv time var terrorangrepet over. For å komme ut av flyplassen måtte de passere et av stedene hvor selvmordsbomberne hadde slått til.

– Det var blod på gulvet. Det var forferdelig. Ødeleggelser overalt. Masse takplater hadde falt ned og lå smadret overalt. Det var blod helt ned til parkeringshuset. Folk gråt, spesielt familier med barn. De var tydeligvis i sjokk, forteller Laurence Cameron.

Les også: Erdogan maner til felles kamp mot terror

– Jeg var livredd

Rezzan Koleini (49) fra Bærum var også ved flyplassen i Istanbul for å møte familien, da det smalt.

– Jeg hørte ikke eksplosjonene, men så plutselig at det var mange ambulanser, politibiler og brannbiler. Jeg ble veldig redd, forteller Koleini til NRK.

Will Carter var inne i bagasjehallen da han hørte to store eksplosjoner.

– Den første timen var utrolig intense. Det var familier der, små barn, par på bryllupsferie. Jeg var livredd, sier Carter til BBC.

Svensk turist: – Skremmende

Hans Engqvist fra Halmstad kom til Atatürk-flyplassen i Istanbul bare noen timer før selvmordsbomberne slo til.

– Man begynner å bli litt mer redd for livet. Jeg innser at jeg var nære denne gangen. Jeg så mange turister og familier som oppholdt seg på flyplassen, og så skjer dette. Det er så unødvendig og skremmende, sier han til SVT.

Journalist i den danske avisen Politiken, Martin Selsøe Sørensen, rapporte slik fra flyplassen.

– De gjør hva de kan for å få det til å se ut som en normal lufthavn. Men man har en følelse av å gå rundt i noe som minner om en krigssone, forteller Martin Selsøe Sørensen.

Les også: Atatürk gjenåpnet for flyvninger

ATATÜRK: Utenfor hovedterminalen ble det rapportert om skyting, men det er ikke bekreftet om det var angripere, politiet eller andre som eventuelt skjøt. Foto: Osman Orsal / Reuters
ATATÜRK: Utenfor hovedterminalen ble det rapportert om skyting, men det er ikke bekreftet om det var angripere, politiet eller andre som eventuelt skjøt. Foto: Osman Orsal / Reuters

Personvernpolicy