Ekspert: – IS har flere motiver for å hevne seg på Tyrkia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske myndigheter mistenker at IS sto bak tirsdagens angrep mot flyplassen i Istanbul. Ekstremistgruppen kan ha flere motiver for et slikt angrep, mener dansk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet mot Atatürk-flyplassen, men lignende angrep er tidligere utført av IS og militante kurdere, påpeker Deniz Serinci, Tyrkia-kjenner og forfatter av boken «Terrorens kalifat».

– Hvis det er IS, kan deres motiv være hevn for at Tyrkia lar USA brukes deres luftbase til å angripe IS med. I tillegg har tyrkerne begynt å stoppe fremmedkrigere som prøver å komme seg til Syria for å kjempe for IS, sier Serinci til Ritzau.

IS ønsker å svekke turismen

Han peker også på at IS ønsker å svekke Tyrkias reiselivsnæring og destabilisere landet.

– Jo mer IS angriper Tyrkia, jo større grunn er det for Tyrkia til å gå inn i Syria, om så i begrenset omfang. I Syria vil Tyrkia foruten IS også angripe PKK og PYD. Det vil vøre en kjempefordel for IS, ettersom deres verste fiender da blir svekket, mener Serinci.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsbyrået Dogan skriver at to politimenn ble drept under angrepet. Politiet skjøt mot to av angriperne i et forsøk på å stoppe dem like før de nådde en sikkerhetskontroll på flyplassen, men gjerningspersonene sprengte seg selv, ifølge Reuters.

Les også: Trolig tre eksplosjoner i Istanbul

Ingen av terroristene er identifisert

Tyrkias statsminister Binali Yildirim sa få timer etter angrepet at de mistenker at ekstremistgruppen IS sto bak. Det begrunner Yildirim blant annet med at utenlandske borgere er drept, skriver Ritzau.

– Alle foreløpige spor tyder på at IS sto bak angrepet mot flyplassen, sier en annen tyrkisk regjeringspolitiker til AP.

Ingen av gjerningspersonene, som alle skal ha sprengt seg selv, er så langt identifisert.

Se video: Her ankommer nødetatene flyplassen i Istanbul