Dødstallene stiger i Istanbul

En video av opptaket fra et overvåkningskamera viser det som angivelig skal være to av eksplosjonene på Ataturk flyplass. Den tyrkiske kanalen NTV har verifisert videoen så langt det lar seg gjøre. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samlede tallet på drepte i Istanbul-angrepet er steget til minst 41, ifølge byens guvernør. Av disse var minst 13 utlendinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er tallet på sårede steget til 239. Det er uklart om det oppjusterte dødstallet omfatter selvmordsbomberne som utførte angrepet på Atatürk flyplass tirsdag kveld.

Tidligere har myndighetene bekreftet at minst 36 mennesker ble drept. Det var minst 23 tyrkiske statsborgere og 13 utlendinger blant dem, opplyste en talsmann for tyrkiske myndigheter tidlig onsdag ettermiddag. Det tallet omfatter ikke gjerningspersonene, som ennå ikke er blitt identifisert, ifølge talsmannen.

Blant utlendingene var fem saudiarabiske statsborgere, to irakere, en tunisier, en usbeker, en kineser, en iraner, en ukrainer og en jordaner.

Tyrkiske myndigheter bekrefter at det var to eksplosjoner ved flyplassen tirsdag kveld. De mener tre IS-tilknyttede personer sto bak terrorangrepet i den tyrkiske storbyen.

Utenriksdepartementet i Oslo har så langt ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre selvmordsbombere

Tyrkias justisminister Bekir Bozdag skal ifølge Sky News ha sagt til det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at en angriper først skjøt med kalasjnikov ved inngangen til den internasjonale terminalen ved flyplassen, før han sprengte seg selv.

Bozdag skal videre ha sagt at den andre eksplosjonen skjedde da en annen angriper sprengte seg selv utenfor innenriksterminalen.

Politiet skal ha åpnet ild mot angriperne da de sprengte seg selv i lufta, skriver The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Funnene peker mot IS

I en uttalelse oppfordrer den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan alle land til å slå seg sammen i kampen mot terrorisme, og sverget på at Tyrkia skal fortsette kampen mot terrorgrupper.

– Vi ber verden, spesielt vestlige land, om å ta et tydelig standpunkt mot terrorisme, sa Erdogan.

Istanbul-guvernør Vasip Sahin og statsminister Binali Yildirim slår fast at tre selvmordsbombere sto bak angrepene. Ingen av gjerningspersonene er så langt identifisert, og ingen har tatt på seg skylden for angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Funnene som våre sikkerhetsstyrker har gjort, peker mot IS som gjerningsmennene bak dette angrepet, sier Yildirim. Han forsikret om at etterforskningen vil fortsette.

Statsministeren hevder angrepet skjedde fordi Tyrkia har suksess i kampen mot terrorisme og prøver å normalisere forholdet til Russland og Israel.

Se videobilder fra flyplassen under terroraksjonen:

En drosjesjåfør CNN Turk har snakket med sier han var på veg fra innenriksterminalen til utenriksterminalen da det smalt.

– Jeg så masse ild og flammer, før jeg så mennesker dekket i blod, sier drosjesjåføren.

Nyhetsbyrådet Reuters melder at de to selvmordsbomberne skal ha detonert eksplosivene før de gikk gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen.

(Artikkelen fortsetter under)

Se videobilder fra innsiden av flyplassen:

Kledd i svart

Ulike videoer som ikke er bekreftet om de stammer fra Atatürk-flyplassen, viser en person, tilsynelatende skadet ramle i gulvet inne på flyplassen. Bildene viser at en gevær-lignende gjenstand seiler bortover gulvet i det personen faller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paul og Susie Roos, turister fra Sør-Afrika forteller til BBC hva de så:

– Vi kom opp en rulletrapp da vi hørte skudd. Vi så en person som ravet rundt, kledd i svart og med et håndvåpen.

ABC Nyheter velger å ikke vise videoen på grunn av innholdet.

Flyplassen gjenåpnet

All trafikk til og fra flyplassen i Istanbul ble kansellert etter angrepet på flyplassen Atatürk i Istanbul tirsdag kveld. Fly som allerede er i lufta fikk lande, melder Reuters.

Natt til søndag ble flyvninger til og fra Atatürk-flyplassen i Istanbul gjenopptatt.

Det opplyser Tyrkias statsminister Binali Yildirim, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Brende fordømmer

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer angrepet på flyplassen i Istanbul hvor minst ti personer er drept.

– Fordømmer det grufulle terrorangrepet på flyplassen Atatürk på det sterkeste, skriver utenriksministeren på Twitter tirsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Her ankommer nødetatene flyplassen:

Flere terrorangrep

Fjernsynsbilder viste tidlig store ødeleggelser og skadde som ble båret ut fra bygningene.

Tyrkia har vært rammet av flere alvorlige terrorangrep siste året.

11 personer ble drept da en bombe eksploderte nær universitetsområdet i Istanbul 7. juni.

Fakta om bombeangrep i Tyrkia det siste året

* 28. juni 2016: Minst 36 mennesker ble drept og rundt 147 såret da tre personer gjennomførte et selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul. Det skal være både politifolk og utenlandske statsborgere blant de drepte. Tyrkiske myndigheter mener IS står bak.

* 7. juni 2016: Elleve personer ble drept og 36 såret da en bombe eksploderte nær Istanbul-universitetet i Beyazit-området av byen. Sju av de drepte er politifolk. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, har tatt på seg ansvaret.

* 19. mars 2016: Fire mennesker ble drept og 36 såret i et selvmordsangrep i en gågate i Istanbul. Tyrkiske myndigheter anklager IS for å stå bak.

* 13. mars 2016: 37 mennesker ble drept og over 70 såret i et selvmordsangrep ved en busshodeplass i Ankara. TAK har tatt på seg ansvaret.

* 17. februar 2016: 28 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte ved siden av en buss med militært personell i Ankara. Også her har TAK påtatt seg ansvaret.

* 12. januar 2016: 13 utenlandske turister, tolv av dem tyske, ble drept og 14 såret, da en syrisk mann sprengte seg i luften i et travelt turiststrøk i Istanbul. Ifølge tyrkiske myndigheter var gjerningsmannen medlem av IS.

* 10. oktober 2015: 102 mennesker ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.

* 20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria.

* 6. januar 2015: En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Kvinnen var enke etter en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse som var med i IS.

(Kilde: Wikipedia, NTB) (©NTB)

Følg NTBs direkte-dekning av situasjonen: