Nordea: 30 prosent sjanse for at Storbritannia blir i EU
Nordens største finanskonsern, Nordea, mener det er 30 prosent sjanse for at britene fortsetter i EU, til tross for at nei-siden vant folkeavstemningen.
I en ny markedsanalyse fra Nordea Markets skriver storbanken at Storbritannias endelige skjebne nå ligger i hendene på landets fremtidige statsminister.
«Folkeavstemningen om EU var rådgivende og ikke bindende. Dermed har Storbritannias neste statsminister ingen juridisk tvang til å handle på resultatet. En ny statsminister kan i teorien gå tilbake til EU og be om å forhandle frem en ny avtale for å så å stemme over denne.»
Les også: Brexit-nedturen fortsetter på Asias børser
Dette kan styrke anti-Brexit
Nordea er blant de største totalbankene i Europa målt etter markedsverdi, og rådene og analysene banken gir, blir lyttet til.
Når det nordiske finanskonsernet tirsdag anslår risikoen for at britene blir værende i unionen til en tredjedel, er dette begrunnelsen:
«Jo lengre artikkel 50 ikke effektueres, jo større er sjansen for at den aldri vil bli utløst.»
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDersom dette ikke skjer innen utløpet av året, eller avgjørelsen drøyer inn i 2017, mener banken det er sannsynlig at anti-Brexit-kreftene vil vokse seg sterkere.
Nordea peker videre på den negative utviklingen i finansmarkedene og den britiske økonomien, som kan ha skremt britiske politikere. Dette kan igjen føre til at den britiske regjeringen ber om nye forhandlinger med EU.
Les også: Merkel: Ingen samtaler før brexit-oppsigelse
Vanskelig å ignorere 17,4 millioner briter
Fortsatt mener Nordea sannsynligheten er størst for at Storbritannia forlater EU, det vil si 70 prosent. Men for at det skal kunne skje må EU-traktatens artikkel 50 iverksettes, noe som i lengste fall kan drøye i to år, til 2018.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«Dette alternativet er blitt utelukket av EU-lederne. Dessuten ville det være svært vanskelig å ignorere de mer enn 17,4 millioner mennesker som stemte for å gå ut av unionen.»
Artikkelen fortsetter under annonsenMen som Nordea Market påpeker:
«Selv om EU-lederne ønsker at Storbritannia skal handle raskt, er det kun Storbritannia som kan avgjøre når de vil aktivere artikkel 50. Med andre ord kan ikke EU tvinge Storbritannia til å gjøre det.»
Les også: Johnson: – Økonomien er i gode hender
Sikre tilgang til EUs indre marked
I markedsanalysen vises det til at Storbritannia vil prøve å forhandle frem en skreddersydd frihandelsavtale med EU dersom Brexit er et faktum.
«På grunn av den gjensidige økonomiske avhengigheten mellom Storbritannia og EU, vil Storbritannia ende opp med en avtale som sikrer fortsatt tilgang til EUs indre marked, inkludert tjenester.»
Enhver EU-avtale med Storbritannia må godkjennes av et kvalifisert flertall hvor minst 65 av medlemslandene er enige.
Les også: – Årelange forhandlinger før Storbritannia får forlate EU hvis det blir Brexit
Artikkelen fortsetter under annonsenTusk: – Kun Storbritannia kan sette i gang utmeldingen
EU-president Donald Tusk ønsker seg et toppmøte i september for å diskutere veien videre for et EU uten Storbritannia
– Europa er rede til å starte skilsmisseprosessen i dag. Som dere kan forestille dere, vil det skje uten entusiasme. Dette er ikke et scenario vi har drømt om, sa Tusk i EU-hovedstaden tirsdag.
Ved å vente til september unngår landene å forhaste seg med nye tiltak og reformer.
– Kun Storbritannia kan sette i gang utmeldingen. Uten kunngjøring starter vi ikke forhandlinger om en skilsmisse eller et nytt forhold, sier Tusk.
Les også: «Brexit» kan vekke EFTA til liv
Solberg tror folkeavstemningen blir fulgt
Statsminister Erna Solberg (H) tror det er usannsynlig at Brexit blir avlyst.
– Det er vanskelig å se for seg at man skal ha en stor folkeavstemning og så ikke følge den, sier Solberg til NTB.
Hun er nå i Brüssel for å delta på et møte blant de konservative partilederne i Europa før EU holder toppmøte om utfallet av britenes ja til utmelding fra unionen.
– Det er viktig at man ikke bruker for lang tid, for man må roe markedene, man må sørge for å vise retningen fremover, sier Erna Solberg.