Tidligere statssekretær: – EØS er løsningen for Storbritannia

Når Storbritannia får en ny ledelse på plass etter brexit, må det forhandles om nye løsninger. Liv Monica Stubholt, som har vært statssekretær for EU og EØS, tror EØS og EFTA er svaret.

Liv Monica Stubholt. Bildet er tatt i 2010. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Liv Monica Stubholt. Bildet er tatt i 2010. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Det er sjelden usikkerheten er så stor både politisk, økonomisk og juridisk samtidig. Derfor er det fare for at man lar seg rive med av hastverk, sier Liv Monica Stubholt til Dagens Næringsliv. Hun har vært nestleder i den norske Europautredningen og statssekretær for EU og EØS i Utenriksdepartementet.

Foto: Jon Nazca / Reuters

Stubholt tror ikke EU vil være tjent med å presse britene til «å trykker på den røde knappen», altså utløse artikkel 50 om å forlate unionen, før de er klare til å håndtere forhandlingene. Når de er i gang, mener hun medlemskap i frihandelsforbundet EFTA og EØS-avtalen kan bli tatt opp.

– Det er et argument for at EU ser verdien av britene i EØS, fordi det er et ferdig regulert system, en forutsigbar pakkeløsning, sier Stubholt og legger til at EØS omtales som en «myk brexit» i Storbritannia.

For Norges del tror hun ikke et britisk EØS-medlemskap vil ha store utslag.

– Vi vil miste vår dominerende posisjon, men samtidig får vi en å dra lasset med, sier Stubholt.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden