Tidligere statssekretær: – EØS er løsningen for Storbritannia

Liv Monica Stubholt. Bildet er tatt i 2010. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Liv Monica Stubholt. Bildet er tatt i 2010. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Når Storbritannia får en ny ledelse på plass etter brexit, må det forhandles om nye løsninger. Liv Monica Stubholt, som har vært statssekretær for EU og EØS, tror EØS og EFTA er svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er sjelden usikkerheten er så stor både politisk, økonomisk og juridisk samtidig. Derfor er det fare for at man lar seg rive med av hastverk, sier Liv Monica Stubholt til Dagens Næringsliv. Hun har vært nestleder i den norske Europautredningen og statssekretær for EU og EØS i Utenriksdepartementet.

Foto: Jon Nazca / Reuters
Foto: Jon Nazca / Reuters

Stubholt tror ikke EU vil være tjent med å presse britene til «å trykker på den røde knappen», altså utløse artikkel 50 om å forlate unionen, før de er klare til å håndtere forhandlingene. Når de er i gang, mener hun medlemskap i frihandelsforbundet EFTA og EØS-avtalen kan bli tatt opp.

– Det er et argument for at EU ser verdien av britene i EØS, fordi det er et ferdig regulert system, en forutsigbar pakkeløsning, sier Stubholt og legger til at EØS omtales som en «myk brexit» i Storbritannia.

For Norges del tror hun ikke et britisk EØS-medlemskap vil ha store utslag.

– Vi vil miste vår dominerende posisjon, men samtidig får vi en å dra lasset med, sier Stubholt.

Personvernpolicy