Johnson: – Økonomien er i gode hender

Boris Johnson beroliger britene med at det ikke vil skje brå endringer som følge av at de stemte for å forlate EU. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB scanpix
Boris Johnson beroliger britene med at det ikke vil skje brå endringer som følge av at de stemte for å forlate EU. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Storbritannia vil fortsatt ha tilgang til EUs indre marked, og det vil fortsatt være frihandel, hevder den profilerte brexit-forkjemperen Boris Johnson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært stille fra Johnson siden torsdagens historiske folkeavstemning, men i sin spalte i The Telegraph tar han bladet fra munnen og forsøker å berolige folket.

Johnson skriver blant annet at britenes farvel med EU ikke haster, og at endringene i forholdet til unionen vil skje stille og rolig. Sammen kan de fire landene i Storbritannia utforme et nytt og bedre forhold til EU, basert på frihandel og partnerskap, i stedet for et føderalt system, mener den tidligere London-ordføreren.

– Økonomien er i gode hender. Det vil fortsatt være frihandel og tilgang til det indre markedet. Briter vil fortsatt kunne reise til og arbeide i EU, bo, studere, kjøpe boliger og slå seg ned. Storbritannia er, og vil alltid være, en europeisk stormakt, skriver han.

Les også: E U kan nekte Storbritannia uformelle brexit-samtaler

Mørklagt lovgiving

Den eneste forskjellen, hevder han, vil være at Storbritannia løsriver seg fra EUs omfattende og mørklagte lovverk.

Han mener også at britiske myndigheter vil kunne ta tilbake kontrollen over innvandringspolitikken, med et poeng- og kvotesystem tilpasset næringslivets behov.

Johnson har vært en av brexit-sidens mest framtredende skikkelser under oppkjøringen til folkeavstemningen om EU-medlemskapet. Flere har også spådd at han tar over som statsminister etter David Cameron, som kort tid etter nederlaget kunngjorde at han kommer til å gå av.

Forsonende hånd

På sin Facebook-side forsøker han nå å strekke ut en forsonende hånd til dem som stemte for at Storbritannia skal forbli i EU, og som nå frykter for framtiden.

– Vi som er enig med flertallet, må akseptere at flertallet ikke var overveldende. Det var over 16 millioner som ville forbli. De er våre naboer, brødre og søstre som gjorde hva de intenst mener var rett, skriver han.

– Vi må strekke ut en hånd, vi må bygge broer, fordi det er klart at noen føler seg skuffet, fortapt og forvirret, skriver han videre.

Han benytter også anledningen til å hylle sin fremste motstander, statsminister David Cameron, og sentralbanksjefen Mark Carney.

Les også: – «Brexit» øker sjansen for skotsk uavhengighet

Personvernpolicy