Irak erklærer seier mot IS i Falluja – retter blikket mot Mosul

Falluja er befridd fra IS etter en flere uker lang militæroffensiv, opplyser den irakiske hæren. Neste slag kan stå om Mosul, mener statsminister Haider al-Abadi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falluja:

  • By i den sunnidominerte provinsen Anbar, rundt 60 kilometer vest for Iraks hovedstad Bagdad.
  • Hadde rundt 300.000 innbyggere før den daværende al-Qaida-tilknyttede gruppen ISIL (senere IS) tok kontrollen januar 2014.
  • Mange sivile skal ha dødd av sult under den påfølgende beleiringen fra irakiske regjeringsstyrker og sjiamilits.
  • 23. mai innledet styrkene, som støttes av den USA-ledede koalisjonen, en lenge varslet storoffensiv for å gjenerobre Falluja.
  • 17. juni melder hæren at administrasjonsbygningene i byens sentrum er gjenerobret.
  • 26. juni erklærte den irakiske hæren at byen er befridd.
  • Ingen by har vært kontrollert av IS så lenge som Falluja, som i lang tid har vært et viktig sentrum for sunnimuslimske opprørere.
  • Under USAs invasjon i 2003 var byen et senter for al-Qaida og andre militante grupper som kjempet mot de utenlandske okkupantene.
  • USA møtte hard motstand. Først i slutten av 2004 lyktes USA og allierte styrker i å erobre Falluja etter et slag som omtales som det blodigste amerikanske styrker har utkjempet siden Vietnam-krigen.

Abadi besøkte selv Falluja søndag. Med et irakisk flagg rundt halsen lot han seg intervjue av den irakiske statskanalen Iraqiya foran sykehuset i byen, som ligger bare seks mil vest for Bagdad.

– Jeg ber alle irakere om å gå ut og feire uansett hvor de er, sa Abadi før han lovet at det irakiske flagget snart vil bli heist i Mosul, Iraks nest største by.

Falluja har vært kontrollert av ytterliggående islamister siden januar 2014. Det var den første irakiske byen som IS tok kontroll over, og først flere måneder senere kom lynoffensiven der blant annet Mosul ble inntatt av den ytterliggående gruppa.

Irakiske regjeringsstyrker inntok søndag bydelen al-Julan nordvest i Falluja, som var den siste IS-kontrollerte delen i storbyen, opplyser generalløytnant Abdul-Wahad al-Saadi til AP.

Les også: – Kan nærme seg slutten for IS

Store lidelser

Den siste og avsluttende fasen av gjenerobringen varte ifølge al-Saadi kun i to timer. Han sier også at IS ikke avfyrte et eneste skudd mot spesialsoldatene.

Offensiven mot Falluja begynte i mai og er blitt gjennomført av regjeringssoldater og sjiamilitser ved hjelp av luftstøtte fra en USA-ledet allianse. Underveis har hjelpearbeidere gang på gang advart om at mange tusen sivile er fanget i byen. For en uke siden meldte Flyktninghjelpen at 62.000 mennesker var på flukt fra byen, og at situasjonen i flyktningleirene i nærheten er prekær. Siden offensiven begynte, har over 80.000 mennesker flyktet fra byen, ifølge FN.

Falluja hadde rundt 300.000 innbyggere da den ble inntatt av IS og andre ytterliggående islamister for halvannet år siden. Mange har siden mistet livet, mens andre har greid å flykte.

Byen har de siste månedene vært beleiret av styrker lojale mot den irakiske regjeringen, og det er også meldt om omfattende sult i byen.

Les også: Tsjetsjenias leder: – Russiske spioner infiltrerer IS i Syria

Fortsatt kamper

Irakiske myndigheter erklærte også for noen dager siden at Falluja var gjenerobret, men det viste seg at det da fortsatt fantes lommer med IS-medlemmer nord og vest i byen som holdt irakiske spesialsoldater på avstand.

Det finnes fremdeles IS-krigere i området, men ikke inne i byen, ifølge hærens talsperson Sabah al-Noman.

– Vi har fremdeles en pågående kamp nordvest for Falluja. Å gjenerobre de sentrale delene av Falluja var aldri det eneste målet. Målet er å rydde hele området for IS, sier han.

På landsbasis har mer enn 3,3 millioner irakere blitt drevet på flukt fra sine egne hjem som følge av IS' inntog i landets nordlige og vestlige deler sommeren 2014, ifølge FN-tall. Mer enn 40 prosent av de internt fordrevne flyktningene var bosatt i Anbar-provinsen, der Falluja ligger.

Les også: Muslimsk ordfører ber om total ødeleggelse av IS

Irakiske styrker viser seierstegnet i Falluja. Foto: Thaier Al-Sudani (Reuters / NTB scanpix)
Irakiske styrker viser seierstegnet i Falluja. Foto: Thaier Al-Sudani (Reuters / NTB scanpix)

Personvernpolicy