Over to millioner briter vil ha EU-omkamp

Folk på gaten i London var delte i synet på om Storbritannia kom til å klare seg greit etter at det ble klart at folket vil at landet går ut av EU.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over to millioner briter har underskrevet et opprop som krever en ny folkeavstemning om britisk EU-medlemskap. Tallet steg raskt lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at 52 prosent av dem som stemte torsdag ga sin støtte til å melde landet ut av EU, har nær 2,4 millioner briter undertegnet et opprop for en ny folkeavstemning. Tallet har steget gjennom hele lørdag, og steg fortsatt lørdag kveld. Siden har hatt så stor trafikk at den ifølge nyhetsbyrået AFP på et tidspunkt krasjet.

Alle opprop på Parlamentets hjemmeside som får over 100.000 underskrifter, skal vurderes for debatt i nasjonalforsamlingen. Sjansene for en ny avstemning regnes av de fleste kommentatorer likevel som liten. Oppslutningen om oppropet illustrerer imidlertid splittelsen i det britiske folket.

Totalt stemte 17,4 millioner briter for brexit under torsdagens avstemning, mens 16,1 millioner ønsket å bli værende i EU.

Les også: Brexit kan gi høyere oljeetterspørsel

Generasjonskløft

Spesielt unge briter er misfornøyd med utfallet av torsdagens folkeavstemningen som innebærer at Storbritannia skal melde seg ut av EU etter 43 års medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generasjonskløften er klar. Hele 75 prosent av velgerne under 24 år ønsket ifølge meningsmålingsbyrået YouGov å bli i unionen.

– De stemte for fremtiden, men den er tatt fra dem, mener Liberaldemokratenes leder Tim Farron.

Samleside: Alt om brexit-sjokket her

Marsj

Unge briter marsjerte gjennom Westminster fredag for å demonstrere mot brexit. Flere har gitt uttrykk for stor frustrasjon og skuffelse på sosiale medier med budskap at landets unge er blitt overkjørt av de eldre generasjonene.

Ut-leiren gjør nå sitt beste for å forsikre dem om at fremtiden ser lys ut.

– Unge mennesker i dette landet kan se frem til en sikrere og rikere fremtid dersom vi tar tilbake den demokratiske kontrollen, lyder det fra brexit-forkjemper Boris Johnson.

Les også:

Solberg: – Brexit er et varsku for EUs ledere

«Brexit» kan vekke EFTA til liv

Brexit kan gi høyere oljeetterspørsel

Derfor gnir Putin seg i hendene over «brexit»