Panama avduker den nylig utvidede kanalen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ni år med omfattende anleggsarbeid, er det søndag endelig tid for den offisielle åpningen av den renoverte, ombygde og utvidede Panamakanalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanalen kan nå ta langt større skip enn tidligere, og det er ventet at dette vil føre til økt trafikk gjennom den økonomisk og strategisk viktige vannveien mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Panamakanalen er en av livsnervene i den globale handelen.

Et titall utenlandske ledere, inkludert presidentene i Chile og Taiwan, er til stede når det første skipet offisielt tar den utvidede kanalen i bruk. Det sier noe om hvordan verden har utviklet seg at det er et kinesisk skip som får æren av å seile først gjennom kanalen som ble påbegynt av franskmennene og fullført av amerikanerne for over 100 år siden.

Etter ombyggingen kan kanalen brukes av skip med en kapasitet på opptil 14.000 konteinere, mer en tre ganger så mange som den tidligere maksgrensen. Dermed kan kanalen ta imot skip som er like store som de største som kan passere gjennom Suezkanalen mellom Middelhavet og Rødehavet. I skipsfarten har størrelsesbegrensningene i de to kanalene gitt opphav til hver sin skipsklasse: Panamax og Suezmax.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Panamakanalen klar for større skip

Panama håper å doble mengden gods som fraktes via kanalen i løpet av det nærmeste tiåret. I dag passerer 300 millioner tonn gjennom Panamakanalen hvert år, noe som genererer inntekter på 1 milliard dollar til det mellomamerikanske landet.

Kanalen står for fem prosent av verdens kommersielle skipsfart, og aktivitet knyttet til kanalen står for 45 prosent av Panamas brutto nasjonalprodukt.

Les også: Taubåten drukner i møte med cruiseskipet