Rakner Det forente kongeriket?Brexit kan få Nord-Irland og Skottland til å bryte ut, og Gibraltar til å skjelve
Flertallet for EU-utmelding kan få Storbritannia til å sprekke. Etter Brexit blir Nord-Irland enten skilt fra republikken Irland med en EU-grense, eller blir forent med resten av Irland.
Britisk jordskjelv: Først rystet britene EU med sitt historiske vedtak om å melde seg ut av Unionen, Brexit. Men så kan Storbritannia selv bli rystet.
I Skottland var flertallet for å forbli i EU, stort. Så stort at lederen for Det skotske nasjonalistpartiet SNP, førsteminister Nicola Sturgeon, slår fast at «det er høyst sannsynlig» at skottene vil avholde sin andre folkeavstemning om selvstendighet om ikke lenge. Det for å forhindre at skottene blir dratt ut av EU.
Men - det slutter ikke der.
Vi snakker ikke bare om Storbritannia - som består av England, Skottland og Wales.
Nei, det er skjebnen til hele det vi på norsk offisielt kaller Det forente kongerike(t) Storbritannia og Nord-Irland, eller på nynorsk Det sameinte kongeriket Storbritannia og Nord-Irland, som står på spill.
For hva med Nord-Irland, dette lenge borgerkrigsherjede hjørnet av Irland som til nå har ønsket å ligge under London, og ikke Dublin?
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSkal irene i Nord-Irland og republikken Irland plutselig få en stram EU-grense mellom seg? Det ville være dramatisk.
Les også: Dette kan bli konsekvensene av britisk utmelding
Krever folkeavstemning: Umiddelbart etter at resultatet av Brexit-folkeavstemningen ble kjent, rykket det irsknasjonalistiske Sinn Féin-partiet i Nord-Irland ut.
De foreslår folkeavstemning om det følsomme spørsmålet som til nå har gått på livet løs i Nord-Irland: «Grensen».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAltså om Nord-Irland bør løsrive seg fra Det forente kongeriket og forenes med republikken Irland.
I Nord-Irland stemte 56 prosent av velgerne for å forbli i EU, og Irland er som kjent med i EU og har ingen planer om noe annet.
Dermed har den britiske regjeringen et «demokratisk imperativ» for å avholde en folkeavstemning om nordirsk forening med Irland, sier Sinn Féin-leder Martin McGuinness.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Britene frykter ny Nord-Irland-terror
Unionistene forblir unionister. Det største partiet i Nord-Irlands folkeforsamling, det Demokratiske Unionistpartiet DUP, er ihuga tilhengere av union med Storbritannia.
Det fortsetter de med. DUP er også det eneste store partiet i Nord-Irland som ønsker seg ut av EU, og partileder og førsteminister Arlene Foster vender forutsigbart tommelen ned for noen folkeavstemning.
Ifølge henne er Martin McGuinness opportunistisk. Og selv om det ble en folkeavstemning, er det ikke sjanse i havet for et flertall for et forent Irland.
Les også: Nord-Irland får sin første kvinnelige førsteminister
Har drøm, men ikke nå: De nordirske sosialdemokratene SDLP har også en drøm om å forenes med Irland. Men ikke nå, sier en kilde i partiet til meg.
Dette er er ikke rette tidspunktet for å reise et så splittende spørsmål. Vi må summe oss. Folk er veldig urolige for sin framtid, og sine barns framtid, lyder budskapet.
SDLP håper på at det ikke blir strenge grenser til republikken.
De største taperne: Selvstendighetsforkjemperne i Storbritannia er de store vinnerne. De største taperne ved Brexit ser ut til å befinne seg på sørspissen av Spania - i det britiske territoriet Gibraltar.
Spania har i århundre hevdet at de har krav på det vesle området som siden 1713 har vært styrt fra London og har ca. 30.000 entusiastiske briter som innbyggere. 96 prosent av Gibraltar-folket stemte for å forbli i EU, men ble lusa som hostet i lovotten.
Når den vesle halvøya mot sin vilje blir kastet ut av EU, ventes det at Spania vil gjøre livet surest mulig for enklaven ved strenge grensekontroller.
Spansk flagg uten regjering: – For å være klar, håper jeg at det spanske flagget skal vaie fra Gibraltar-klippen. Det målet er nærmere enn noensinne, sa Spanias utenriksminister José Manuel García-Margallo, da avstemningsresultatet var klart.
Selv tilhører García-Margallo et forretningsministerium i Spania som i lenger tid har stått uten en fungerende regjering. Søndag avholder Spania nytt parlamentsvalg.
Utfallet av søndagens valg kan fortsatt bli så problematisk for å få til et velfungerende styre, at Gibraltar blir et svært så lite problem for Madrid.