Hooligan-ekspert: Responsen frå fransk politi skaper ein valdsspiral

Ekspert på hooligans og supporterkontroll, Geoff Pearson, meiner fransk politi i Marseille mislukkast med å isolera dei små grupperingane som skaper trøbbel og slik sikra tryggleiken for resten av publikum. Foto: Geoff Pearson
Ekspert på hooligans og supporterkontroll, Geoff Pearson, meiner fransk politi i Marseille mislukkast med å isolera dei små grupperingane som skaper trøbbel og slik sikra tryggleiken for resten av publikum. Foto: Geoff Pearson

Geoff Pearson, som har delteke i fotballslåsskampar sjølv, meiner EM-tryggleiken er altfor dårleg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Omlag alle europeiske land har problem med fotballpøblar, men vanlegvis reiser dei ikkje. Både Nederland, Italia og Frankrike har problem innanlands, men dei reiser ikkje med landslaget. Inntil nyleg var det tilfellet med Russland òg.

Jussprofessor ved University of Manchester, Geoff Pearson, har spesialisert seg på hooligans og supporterkontroll og har doktorgrad på emnet.

Når Framtida.no snakkar med han på telefon er han tilbake i Manchester etter fire dagar i Marseille.

«It was business. I was there for the fighting», svarar forskaren på spørsmålet om kva han gjorde under meisterskapet.

LES OGSÅ: Sjølv om det er EM, bryr færre og færre nordmenn seg om fotball

Russland fekk bot
Hooligans og slåsskampar har fått mykje merksemd under meisterskapet i Frankrike. Spesielt kampane mellom engelske og russiske fans har vekt reaksjonar, og kampen mellom dei to landa var peika ut som ein risikokamp på førehand.

Fredag kom meldingane om krigsliknande tilstandar i Marseille . Politiet brukte batongar og tåregass for å handskast med russiske og engelske supporterar, som støytte saman i kampbyen. Opptøyane haldt fram på kampdagen og videobileta av russiske fans som gjekk til åtak på engelske fans på tribuna rett etter at dommaren blåste av 1-1 kampen, rysta verda.

I ettertid har begge nasjonane fått ei åtvaring frå det europeiske fotballforbundet (UEFA). Tysdag annonserte UEFA at Russland får ei bot på 150.000 euro og risikerer å bli utestengd frå meisterskapet dersom tribunebråket gjentek seg.

Valdsspiral
Forskaren understrekar at det er ein liten minoritet som reiser til kampar med intensjon om å sloss.

– Det dreier seg om kanskje 150 russarar av i alt 15.000 tilreisande og 150 engelskmenn av kanskje 40.000 i Marseille og 70.000 i Lille.

Når det kjem til fotballbråk er dette det verste meisterskapet Pearson kan hugse, sjølv om det var ein del bråk i Belgia då dei i 2000 arrangerte EM saman med Nederland.

I dag torsdag kom meldingane om at 36 fotballfans var pågripne og 16 sendt til sjukehus etter opptøyar i Lille.

Ifølgje Pearson var dette engelskmenn som var ute etter hemn fordi russarane gjekk til åtak på heilt vanlege supporterar på tribunen.

Politiet skal ha jaga engelske supporterar rundt i gatene og igjen tydd til tåregass for å bryta opp massane.

– Responsen frå det franske politiet gjer det berre verre og dreg folk inn i kampane. Ta til dømes ein situasjon der 300 engelske supporterar syng utfor ein pub. Der er det kanskje seks stykk som har lyst på ein kamp og kastar ei eller to flasker. Når opprørspolitiet står utanfor og bruker tåregass på alle dei andre 294 føler dei at det er illegitimt og blir provoserte. Neste gong er det ikkje 6, men 12 – dobbelt så mange, seier Pearson, som skildrar ein spiral av eskalerande vald.

Visste du forresten at sommarjobb minkar risikoen for vald?

Slik såg det ut i Marseille etter herjingane. Foto: Geoff Pearson
Slik såg det ut i Marseille etter herjingane. Foto: Geoff Pearson

Kritisk til fransk politi
Forskaren som vert omtalt av media som «hooligan-ekspert» meiner tryggleiken under EM er for dårleg og at dei russiske fotballpøblane, som synast å vere organiserte burde ha vore nekta å reise av russiske myndigheiter.

– Å tillata grupper som desse russarane å herja i Marseille i 12 timar er heilt uakseptabelt. Politiet må isolera dei som skapar trøbbel og verna om dei uskuldige.

Han meiner vidare at det franske politiet har mykje å læra frå korleis Tyskland, Portugal, Nederland og England har handtert liknande situasjonar.

– Dei har politifolk som går inn i mengda. Dei snakkar med fansen og spør korleis det går. Slik oppstår ein dialog og tillit mellom fansen og politiet. Politiet får respekt og kan få informasjon frå fansen, slik kan dei ta dei 6 og folk veit kvifor dei gjer det, noko som gjev politiet legitimitet. Det tek ganske enkelt vekk moglegheita deira til å laga store opptøyer.

Frankrike er kjent for å vere åstad for fotballopptøyar, difor var ikkje Pearson overraska over uroa.

– Dette viser at dei ikkje har utvikla taktikken sin og difor var uroa uunngåeleg.

LES OGSÅ: «Leve FC Barcelona, leve Catalonia!»

Undercoverarbeid
Frå 1995 til 2007 gjorde Pearson akademisk forsking som undercover hooligan i den vesle klubben Blackpool og med det engelske landslaget.

– Eg fann ut at fotballpøblar var mindre organisert og færre enn det som vart framstilt i media. Eg såg mykje urolegheiter, men med eitt unntak var det ikkje organisert.

Men ifølgje Ronan Evain, professor i politikk og spesialist på russisk supporterkultur, er russiske «hooligans» langt meir organiserte enn dei britiske, melder VG i ei sak om dei frykta russarane.

Ifølgje Pearson har verken den engelske ordboka eller jussen ein klar definisjon på kva som er fotballpøblar eller hooligans. Nokon vil seia at ein person er ein hooligan om han vert med i spontane urolegheiter, medan andre meiner ein må vere med i gjentekne opprør i samband med fotballkampar.

For mange handlar det om spenninga og kameratskap.

I dag fortalde tidlegare fotballpøbel Bengt Angnor Calmeyer om sine erfaringar på Nyhetsmorgen på NRK P2.

– For meg var vald eit rusmiddel. Eg fekk eitt kick av å vere ein del av ei gruppe som sloss mot ei anna gruppe fotballsupporterar. Eigentleg kunne det kanskje ha vore om kva som helst, så lenge det er to motstandarar og ein reiser til ein by eller dei kjem til deg, og det er ein for rivalisering. Eg var ein del av ei gruppe som tok han eitt steg lenger og kanskje følte oss som ekstra gode supporterar, fordi me sloss for laget vårt.

Han omtalar det som ein machokultur, som ikkje er særleg utbreidd i Noreg. Men ein skal ikkje lenger enn til Sverige for å finne valdsproblem i fankulturen.

LES OGSÅ: Fotball-England anno 1320: Fire menn straffa for blodege angrep

Kritisk til alkoholforbod
I kveld kan det verta ei ny tryggleiksutfordring når Polen møter Tyskland. I tillegg har ukrainske fans hatt ei historie med Tyskland.

Som svar på utfordringane har franske myndigheiter gått inn for lokale alkoholforbod rundt EM-stadionane.

Eit liknande forbod vart innført i England i 1985 og Pearson har sjølv studert effekten av tiltaket.

– Det er ikkje noko forsking som viser at dette har ein effekt. Desse restriksjonane gjer ofte forholda verre, fordi fansen drikker meir før kamp. I staden for å drikke openlyst frå plastikkoppar, gøymer dei seg vekk for politiet og drikk frå flasker – noko som er farlegare, avsluttar forskaren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:20 Koronakrisen kan gi reduserte tiltaler og straffer04:01 Magnus Carlsen kondolerte etter at rivalen mistet kona03:31 Undersøkelse avslører økt usikkerhet i boligmarkedet01:59 Singapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede01:47 Bolsonaro-videoer fjernet fra Twitter for brudd på virusretningslinjer01:43 Hver femte nordmann oppgir dårligere fysisk form01:42 Porto nekter å følge nasjonal nedstengning00:51 Trøndelagsforskere utviklet koronatest i rekordfart00:05 Fagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen00:01 Personbilfører til Ullevål – fikk traktorskuffe i hodet i kollisjon23:40 Florida vil ikke ha koronarammet cruiseskip23:39 Norsk Industri advarer mot at lokale karantenetiltak kan føre til søksmål23:39 Fortsatt tillit til myndighetene gjennom koronakrisen23:38 Nær 130 ansatte i Odfjell Drilling i Bergen får permitteringsvarsel23:38 Finland forlenger koronatiltak23:38 Spania forbyr begravelsesseremonier23:37 TV 2: Nær enighet på Stortinget om tredje krisepakke22:39 Norske alpinanlegg frykter konkursras21:41 Torsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34 2.400 passasjerer er hentet hjem – Regjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32 Spekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31 Bulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30 Trafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30 Søk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15 – LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00 Italia forlenger nedstengningen til 12. april20:35 Professor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30 Over 3.000 koronadøde i Frankrike20:29 Over 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14 Øykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47 Kristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45 Helsemyndighetene: Tegn til avflating av coronakurven19:13 Høie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11 Nær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07 FHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33 Beredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29 Ikke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28 Undersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27 Ungarn har vedtatt ny unntakslov18:27 Kombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23 Organisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23 Laveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12 Statsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31 Mann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24 Hospitalskip på plass i New York17:22 Indisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10 Svenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58 Nakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12 Regjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10 Bedre luftkvalitet i finske byer15:48 Massepermitteringer fra teatrene15:47 Jente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46 Coronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45 Anslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01 Saudi-Arabia øker oljeeksporten15:01 OL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27 Bodø: Død mann funnet i havet14:27 Barcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02 Benzema med syrlig stikk til Giroud14:01 Bryants håndkle dro inn hundretusener13:51 Savnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45 Hevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45 Twitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38 Sommer-OL starter 23. juli 202113:37 Soldater og politi drept i Afghanistan12:48 Stord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47 Helsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29 Coronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57 I USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40 Grande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33 NFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31 Juventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30 Tyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05 Tolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05 Fører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34 FN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33 Rana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33 Phuket stenger resten av Thailand ute10:31 Over 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt
Siste nytt
04:20NorgeKoronakrisen kan gi reduserte tiltaler og straffer04:01SportMagnus Carlsen kondolerte etter at rivalen mistet kona03:31NorgeUndersøkelse avslører økt usikkerhet i boligmarkedet01:59VerdenSingapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede01:47VerdenBolsonaro-videoer fjernet fra Twitter for brudd på virusretningslinjer01:43NorgeHver femte nordmann oppgir dårligere fysisk form01:42VerdenPorto nekter å følge nasjonal nedstengning00:51NorgeTrøndelagsforskere utviklet koronatest i rekordfart00:05NorgeFagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen00:01NorgePersonbilfører til Ullevål – fikk traktorskuffe i hodet i kollisjon23:40Helse og livsstilFlorida vil ikke ha koronarammet cruiseskip23:39PengerNorsk Industri advarer mot at lokale karantenetiltak kan føre til søksmål23:39Helse og livsstilFortsatt tillit til myndighetene gjennom koronakrisen23:38PengerNær 130 ansatte i Odfjell Drilling i Bergen får permitteringsvarsel23:38Helse og livsstilFinland forlenger koronatiltak23:38Helse og livsstilSpania forbyr begravelsesseremonier23:37PengerTV 2: Nær enighet på Stortinget om tredje krisepakke22:39PengerNorske alpinanlegg frykter konkursras21:41VerdenTorsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34Helse og livsstil2.400 passasjerer er hentet hjem – Regjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32PengerSpekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31Helse og livsstilBulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30NorgeTrafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30NorgeSøk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15Penger– LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00Helse og livsstilItalia forlenger nedstengningen til 12. april20:35Helse og livsstilProfessor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30Helse og livsstilOver 3.000 koronadøde i Frankrike20:29NorgeOver 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14Helse og livsstilØykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47Helse og livsstilKristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45Helse og livsstilHelsemyndighetene: Tegn til avflating av coronakurven19:13Helse og livsstilHøie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11PengerNær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07Helse og livsstilFHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33PengerBeredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29NorgeIkke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28PengerUndersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27Helse og livsstilUngarn har vedtatt ny unntakslov18:27SportKombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23Helse og livsstilOrganisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23Helse og livsstilLaveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12Helse og livsstilStatsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31NorgeMann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24Helse og livsstilHospitalskip på plass i New York17:22Helse og livsstilIndisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10Helse og livsstilSvenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58Helse og livsstilNakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12PengerRegjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10VerdenBedre luftkvalitet i finske byer15:48KulturMassepermitteringer fra teatrene15:47NorgeJente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46Helse og livsstilCoronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45PolitikkAnslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01PengerSaudi-Arabia øker oljeeksporten15:01SportOL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27NorgeBodø: Død mann funnet i havet14:27SportBarcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02SportBenzema med syrlig stikk til Giroud14:01SportBryants håndkle dro inn hundretusener13:51NorgeSavnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45NorgeHevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45PolitikkTwitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38SportSommer-OL starter 23. juli 202113:37VerdenSoldater og politi drept i Afghanistan12:48ReiseStord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47Helse og livsstilHelsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29PolitikkCoronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57StemmerI USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40PolitikkGrande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33SportNFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31SportJuventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30PengerTyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05NorgeTolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05NorgeFører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34Helse og livsstilFN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33NorgeRana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33ReisePhuket stenger resten av Thailand ute10:31PengerOver 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus