Solberg: – Norge tar sitt ansvar alvorlig

USAs utenriksminister John Kerry og statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse i statens representasjonsbolig onsdag.
USAs utenriksminister John Kerry og statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse i statens representasjonsbolig onsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetspolitikk sto øverst på lista da statsminister Erna Solberg (H) møtte USAs utenriksminister John Kerry. – Europa må ta en større del av byrden, sier Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet har de to snakket om Russland og Ukraina, Midtøsten og Nord-Afrika – og særlig situasjonen i Syria.

– Vi har også hatt en nyttig utveksling av synspunkter i forkant av NATO-toppmøtet i Warszawa. Fra Norges side mener vi at maritim sikkerhet skal være en viktig prioritet for NATO. Transatlantisk enhet vil være en nøkkel til å ta tak i disse utfordringene. Europa må ta en større del av byrden. Norge tar sitt ansvar alvorlig. Vårt forsvarsbudsjett har økt og vil fortsette å øke betydelig, sa Solberg, som også lovet bidrag i kampen mot IS.

Les også: Kerry-besøk gir trafikkproblemer i Oslo

Møtet mellom Kerry og Solberg finner sted bare tre uker før NATOs toppmøte i Warszawa. I oppkjøringen til toppmøtet har amerikanerne presset europeiske land hardt for å få dem til å øke forsvarsbudsjettene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viktigste er at Norge beveger seg i riktig retning, sier Kerry.

Les også: Kerry: Vi kjemper mot barbari

– Vi er svært fornøyde med det Norge gjør. Norge er en stor bidragsyter til NATO-innsatsen på mange forskjellige måter, og Norge øker forsvarsbudsjettene, selv i en vanskelig budsjettsituasjon, påpeker han.

Norge brukte i fjor rundt 1,5 prosent av BNP på forsvar. NATOs mål er at andelen skal øke til 2 prosent.