Familier betalte millioner i løsepenger til Abu Sayyaf

Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene holder fortsatt nordmannen Kjartan Sekkingstad (t.v.) som gissel. Mandag likviderte de canadiske Robert Hall (t.h.) etter at kravet om drøyt 50 millioner kroner i løsepenger ikke ble innfridd.
Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene holder fortsatt nordmannen Kjartan Sekkingstad (t.v.) som gissel. Mandag likviderte de canadiske Robert Hall (t.h.) etter at kravet om drøyt 50 millioner kroner i løsepenger ikke ble innfridd. Foto: Erik De Castro / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familiene til fire malaysiske sjømenn, som i forrige uke ble frigitt etter flere uker i fangenskap hos Abu Sayyaf-geriljaen, sier de betalte 25 millioner kroner i løsepenger for dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire var mannskap om bord i en taubåt og ble bortført av Abu Sayyaf 1. april i år. Geriljaen tok dem med til øya Jolo på Filippinene, der det også antas at de holder nordmannen Kjartan Sekkingstad og flere andre gisler.

Malaysierne ble frigitt 8. juni og en talsmann for malaysisk politi hevdet i den forbindelse at det ikke ble betalt løsepenger for dem. Familien til de fire bekrefter imidlertid nå at det ble betalt løsepenger.

Les også: Terrorekspert frykter håpet svinner for Sekkingstad

Ga penger til politiet

Ifølge Lau Cheng Kiong, som er onkel til en av de frigitte gislene, greide familiene å samle inn 12 millioner malaysiske ringgit, rundt 25 millioner kroner. Pengene ble overlevert til politiet 24. mai, forteller han.

– Alt sammen ble overlatt til politiet. Vi beholdt ikke en eneste cent, fortalte Lau under en pressekonferanse i Sibu i Malaysia onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er uklart om han henviste til malaysisk eller filippinsk politi, og hvordan løsepengene senere fant veien til gisseltakerne.

Ifølge Lau greide familiene å skaffe til veie 1 million ringgit ved å belåne husene sine, mens rederiet de fire jobbet for bidro med 2 millioner ringgit.

Resten av pengene kom ifølge Lou fra bidragsytere i Kina, Taiwan, Papua Ny-Guinea og Salomonøyene, men det er ikke kjent hvem disse bidragsyterne var.

Les også: Video viser Kjartan Sekkingstad be for sitt liv

Norsk gissel

Mandag likviderte Abu Sayyaf det canadiske gisselet Robert Hall, angivelig fordi de ikke fikk innfridd kravet om 300 millioner pesos, rundt 54 millioner kroner for ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hall ble bortført fra et feriested på øya Samal sør på Filippinene 22. november i fjor, sammen med sin filippinske kjæreste Marites flor, landsmannen John Ridsdel og Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ridsdel ble likvidert av Abu Sayyaf 25. april, etter at en tidligere frist for å betale løsepenger utløp.

Norske myndigheter har i likhet med canadiske og filippinske myndigheter avvist Abu Sayyafs krav om løsepenger og mener at det vil oppmuntre til flere bortføringer dersom det blir kjent at slike krav innfris.

Les også: Familien Sekkingstad i sjokk etter bortføring

President: – Fortsatt mulig å redde Sekkingstad

Filippinenes avtroppende president Benigno Aquino mener det fortsatt er mulig å redde Sekkingstad og de andre gislene som holdes fanget av Abu Sayyaf-geriljaen.

Onsdag kom Aquion til øya Jolo, hvor det antas at nordmannen befinner seg. Her diskuterte han mulige strategier i kampen mot Abu Sayyaf med ledere for sikkerhetsstyrkene.

– Vi må klare å begrense opprørernes bevegelser, sa Aquino på en pressekonferanse etter å ha sittet i møter på en militærbase på øya.

Samtalene dreide seg om hvordan sikkerhetsstyrkene bør gjennomføre sine operasjoner slik at alle Abu Sayyafs gjenværende gisler kan frigis, opplyste presidenten. Han reiste tilbake til hovedstaden Manila senere samme dag.

Abu Sayyaf:

* Filippinsk islamistgruppe som ble dannet tidlig på 1990-tallet sør på Filippinene, der landets muslimske minoritet lever.

* Samlet unge muslimer som var misfornøyd med den etablerte geriljaen.

* Ble finansiert av Osama Bin Ladens svoger Mohammad Jamal Khalifa.

* Gruppen har stått bak en rekke bortføringer, likvideringer og bombeangrep.

* Har de siste årene først og fremst bortført utlendinger med krav om løsepenger, og holder nå blant andre nordmannen Kjartan Sekkingstad som gissel.