IS-inspirert politidrapsmann hadde dødsliste

Politi på plass utenfor politiekteparets bolig mandag kveld.
Politi på plass utenfor politiekteparets bolig mandag kveld. Foto: Reuters Tv / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som drepte et fransk politipar, hadde en såkalt dødsliste over kjente personer, ifølge franske myndigheter. Han sa han ønsket å forvandle fotball-EM til et gravsted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De brutale knivdrapene i en småby nordvest for Paris ble filmet og sendt direkte på Facebook, ifølge franske politikilder. Kontoen er nå sperret, men ekstremistgruppa IS' talerør Amaq har offentliggjort en video som viser den antatte gjerningsmannen mens han innrømmer å ha begått drapene.

Videoen ble offentliggjort etter at 25 år gamle Larossi Abballa ble skutt og drept da politiet stormet ekteparets leilighet mandag kveld.

– Jeg drepte nettopp en politimann og kona hans, sier Abballa i den redigerte videoen, som ikke viser ofrene eller deres tre år gamle sønn, som overlevde angrepet.

Abballa knivstakk og drepte politiinspektør Jean-Baptiste Salvaing (42) og hans partner Jessica Schneider (36), som også var ansatt i politiet.

Les også: To pågrepet etter politidrap utenfor Paris

IS-troskap

Abballa var under overvåking etter å ha sonet en fengselsstraff for tilknytning til et jihadistnettverk. Til politiet som forhandlet med ham under politiaksjonen, fortalte 25-åringen at han hadde sverget troskap til IS tre uker tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet fant sted i et boligstrøk i Magnanville, om lag 50 kilometer nordvest for Paris og rundt 20 kilometer fra Les Mureaux, der Salvaing jobbet.

Treåringen unnslapp angrepet uten fysiske skader, men var i sjokk da han ble funnet av politiet.

I den 13 minutter lange Facebook-videoen oppfordret Abballa støttespillere til å angripe politiet, journalister, offentlige personer, fengselsvakter og rappere og «forvandle EM til et gravsted», ifølge AFP, som har sett videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frankrike etterforsker mulig terrorangrep

Terrorangrep

Frankrikes president François Hollande slo tirsdag fast at drapene var et terrorangrep. Før Abballa ble drept, fortalte han politiet at han svarte på en oppfordring fra IS' leder om å «drepe vantro, hjemme hos familiene deres», opplyste François Molins, sjefen for påtalemyndigheten i Paris, tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har funnet en liste med «rappere, journalister, politifolk og offentlige personer», opplyser Molins, uten å gå i detalj.

IS har tatt ansvar for angrepet, ifølge en uttalelse viderebrakt av Amaq. Angrepet er det første med dødelig utfall i Frankrike siden blodbadet som kostet 130 menneskeliv i Paris i november i fjor.

Les også: IS-frykt før EM

To pågrepet

Tre personer fra 25-åringens krets er pågrepet i forbindelse med knivdrapene, opplyser Molins. En av dem var blant sju personer som sammen med Abballa ble dømt i 2013 for å ha rekruttert jihadister i et nettverk med bånd til Pakistan, ifølge Molins.

Abballa, som siden tenårene hadde vært kjent av politiet på grunn av småforbrytelser, sonet to år i fengsel. I senere tid var han under etterforskning i forbindelse med jihadistrekruttering til Syria. Men overvåkingen av telefonsamtalene avslørte ingen tegn på at han planla et angrep, opplyser Molins.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Obama: – Orlando-angriper trolig påvirket på nettet

– Høy terrortrussel

Abballa knivstakk først politimannen ni ganger i magen utenfor boligen. Deretter tok han seg inn i huset, og forskanset seg med politimannens kone og tre år gamle sønn.

Da forhandlingene ikke ført fram, stormet fransk spesialpoliti huset.

Unntakstilstand har rådet siden Paris-terroren, men Hollande tar tirsdag til orde for å trappe opp sikkerhetstiltakene ytterligere. Presidenten ber også om at beredskapen økes til høyeste nivå, uten at han utdyper hvilke tiltak det dreier seg om.

90.000 politi- og sikkerhetsstyrker er allerede utplassert i forbindelse med europamesterskapet i fotball, som startet fredag i Frankrike.