Obama: – Orlando-angriper trolig påvirket på nettet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen bak blodbadet i Orlando ser ut til å ha blitt påvirket av ekstremistiske ideer på nettet, ifølge president Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er foreløpig ingen klare tegn til at mannen bak massakren på et utested i Orlando ble styrt av andre personer i utlandet eller utførte angrepet som ledd i en større plan, sier Obama.

Han understreker imidlertid at etterforskningen fortsatt er i en tidlig fase.

Omar Mateen (29) synes å ha fått «flere typer ekstremistisk informasjon» på nettet, ifølge presidenten.

49 mennesker ble drept da Mateen angrep nattklubben Pulse i Orlando natt til søndag.

Les også: Terroristens far: – Ikke slavene til Allah som skal straffe homofile

– Ikke demoniser!

Både Hillary Clinton og utenriksminister John Kerry framholder at dette ikke er tiden for å anklage en hel gruppe mennesker eller en spesifikk religion.

– Vi kan ikke demonisere, være demagogiske og erklære krig mot en hel religion. Hat er ikke svaret på hat, skriver Clinton, som etter alt å dømme blir Demokratenes presidentkandidat, på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kerry understreker også at dette er tiden da USA må holde fast på sine verdier etter det han omtaler som en handling «fylt av hat og et ønske om å skape frykt».

Les også: Politiet: – Forhandlinger reddet flere titalls gisler

– Vil kjempe videre

– Vi vil fortsette å kjempe for våre verdier. Vi vil forsøke å få hatet til å forsvinne, sier Kerry i en uttalelse som er langt ut på Twitter av det amerikanske utenriksdepartementet.

Også han tar avstand fra å anklage muslimer generelt.

– Det verste vi kan gjøre er å anklage en gruppe eller en religion, og bidra til en form for sekterisme, noe som ikke er en del av vårt lands verdier, sier Kerry, som også lover å fortsette kampen mot IS og andre «terrorgrupper».

Den ytterliggående islamistgruppa IS har hevdet at Mateen var en av gruppens krigere, og 29-åringen selv ringte til nødnummeret 911 og erklærte troskap til IS midt under angrepet.

Les også: Nær 6000 drepne av handvåpen i USA i år