Meny

Terrorekspert frykter håpet svinner for Sekkingstad

Kjartan Sekkingstad (til høyre) ble bortført sammen med to canadiere og en filippiner på øya Samal i september i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abu Sayyafs likvidering av det canadiske gisselet Robert Hall gjør at situasjonen for nordmannen Kjartan Sekkingstad ser enda mørkere ut, mener terrorekspert Jan Oskar Engene. Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer drapet.

Hall ble bortført sammen med landsmannen John Ridsdel, sin filippinske kjæreste Marites Flor og Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad i september i fjor.

Ridsdel ble likvidert i april, og Hall led ifølge flere kilder samme skjebne da den siste fristen for å betale løsepenger utløp mandag.

Håpet svinner

Håpet svinner også for Sekkingstad og Flor, frykter førsteamanuensis Jan Oskar Engene ved Universitetet i Bergen.

– Jeg skulle gjerne svart det motsatte, men det ser stadig mer alvorlig ut for ham, sier Engene til NTB.

Hvorfor gisseltakerne har likvidert de to canadierne, men hittil har valgt å holde Sekkingstad og Flor i live, er han usikker på.

– Det tør jeg ikke å spekulere på, sier han

Bakgrunn: Bekrefter at Abu Sayyaf har drept kanadisk gissel

Stor forståelse

Engene har stor forståelse for at norske myndigheter på prinsipielt grunnlag ikke vil innfri gisseltakernes krav om løsepenger.

– Vi kan ikke forvente forhandlinger i akkurat det spørsmålet. Å innfri kravet om løsepenger ville ha gjort verden til et utrygt sted for nordmenn, mener han.

Engene utelukker imidlertid ikke at Norge kan ha etablert en eller annen form for kontakt med Abu Sayyaf-geriljaen, i håp om å forhandle Sekkingstad fri.

Les også: Video viser Kjartan Sekkingstad be for sitt liv

Trolig kontakt

– Norge har tidligere vært involvert i fredsforhandlinger med andre grupper i området, og jeg vil tro at ethvert land som har slike kontakter, har visse kanaler som kan benyttes, sier Engene.

Å komme Abu Sayyaf i møte er imidlertid svært vanskelig all den tid gruppen ikke framsetter politiske krav, kun krav om løsepenger, mener Engene.

– Det er vanskelig å se at norske myndigheter kunne ha håndtert denne saken på annen måte, mener han.

Les også: Familien Sekkingstad i sjokk etter bortføring

Brende fordømmer drap

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer Abu Sayyaf-geriljaens likvidasjon av det canadiske gisselet Robert Hall på Filippinene.

– Jeg fordømmer på det sterkeste drapet på Robert Hall på Filippinene. Drapet, begått av terrorgruppen Abu Sayyaf, må møtes med avsky og fordømmelse, heter det i en uttalelse fra Brende.

– Våre tanker og medfølelse går til Robert Halls familie og venner. To gisler sitter fortsatt i fangenskap og våre tanker går også til de gjenværende gislene og dere familie og pårørende. Fra norsk side fortsetter innsatsen for å finne en løsning for de gjenværende gislene, sier Brende.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus