Historisk Clinton klar for duell mot Trump

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillary Clinton innkasserte tirsdag kveld seieren i Demokratenes nominasjonsvalg. – En milepæl, sa 68-åringen som kan bli USAs første kvinnelige president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ennå ikke hogget i stein at Clinton blir presidentkandidaten som skal kjempe mot Republikanernes Donald Trump i høst. Men i tirsdagens valgrunde ser hun ut til å ta de siste stegene hun trenger for å sikre seg støtte fra nok delegater til partiets landsmøte.

– Takket være dere har vi nådd en milepæl. For første gang i nasjonens historie er en kvinne nominert av ett av de store partiene, sa Clinton til sine tilhengere i Brooklyn, New York.

Flere medier utpekte Clinton tidlig som vinner i New Jersey, mens hun også ligger an til å vinne i Montana, New Mexico og South Dakota. Hvem som vinner California, er fortsatt ikke avgjort.

Les også: Clinton forbereder seiersfesten

– Historisk

Hilde Eliassen Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, er enig i at nominasjonen av Hillary Clinton er historisk.

– Det er 96 år siden kvinner fikk stemmerett i USA. Det har tatt litt tid før en kvinne har klart å bli presidentkandidat, sier Restad til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener samtidig det er ironisk at det tok omtrent like lang tid for Clinton å vinne nominasjonen som det tok Barack Obama å slå henne i nominasjonskampen i 2008.

– Det er et stort rollebytte, sier Restad.

Tirsdag kveld fikk Clinton en telefon fra Obama der presidenten gratulerte henne.

Les også: Obama venter med Clinton-støtte

Håper på superdelegater

Obama sendte imidlertid også en gratulasjon til Bernie Sanders, og Obama har sagt ja til å møte Sanders i Det hvite hus torsdag denne uka. Det var Sanders som ba om dette møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir spennende å se hva som skjer da, sier Restad.

Clinton er fortsatt avhengig av støtte fra flere hundre såkalte superdelegater for å vinne nominasjonen, og disse står i prinsippet fritt til å velge hvem de vil støtte på landsmøtet. Sanders har forsøkt å få superdelegater til å skifte side, men så langt uten hell. USA-kjenner Are Tågvold Flaten mener det er helt usannsynlig at superdelegatene skal skifte side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en drøm, en feberfantasi, sier Flaten til NTB.

Clinton er den som har vunnet flest delstater, flest delegater og flest stemmer, påpeker han.

– Hun er den kandidaten som har gjort det best. Hun er en viktig person i partiet og har vært det i lang, lang tid, noe som forklarer hvorfor superdelegatene foretrekker henne.

Les også: Mektig fagforening støtter Clinton

Trump varsler Clinton-tale

På republikansk side har Donald Trump allerede sikret seg langt flere delegater enn de 1.237 han trenger for å vinne nominasjonen. Tirsdag ble det seier i ytterligere fem delstater.

Trump har nå lovet at han neste uke vil holde en stor tale om Hillary Clinton og hennes ektemann, tidligere president Bill Clinton. Hva han vil si i den talen, tør ingen spå.

– Han har allerede lansert en haug med ulike angrep, så får vi bare se om han holder seg til manus, eller om han velger å skyte fra hoften, sier Flaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Restad tror vi bare vil høre mer og mer om at det er Clinton-paret som er «de egentlige skurkene».

– Trump er i en liga for seg selv. Han sier ting som ingen andre ville sagt. Det har vært et gjensyn med de rareste konspirasjonsteoriene fra 1990-tallet, som var ytre høyres tidsfordriv mens Bill Clinton var president, sier hun.