USA-kilde: Nord-Koreas plutoniumanlegg i drift

Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Pyongyang. Foto: Kyodo May / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Pyongyang. Foto: Kyodo May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En høytstående tjenestemann i USAs utenriksdepartement sier Nord-Korea har gjenopptatt produksjonen av plutonium til bruk i landets atomvåpenprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tjenestemannen, som kun vil uttale seg anonymt, kommer med utsagnet tirsdag, skriver Reuters.

Dagen før opplyste Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at det var «indikasjoner» på at plutoniumsproduksjonen i byen Yongbyon hadde startet igjen. IAEA har ikke tilgang til Nord-Korea, men har overvåket landet via satellitt.

– Jeg er enig i at det er indikasjoner. De tar ut brukt atombrensel fra reaktoren i Yongbyon, kjøler det ned og flytter det til gjenvinningsanlegget. Det er der de har skaffet plutonium til tidligere kjernefysiske tester, sier tjenestemannen. Han sier USA er bekymret over dette, men sier ikke noe om hvordan landet vil reagere.

Kraftverket i Yongbyon ble stengt i 2007 i henhold til en internasjonal avtale som lovet bistand i bytte mot nedrustning. Etter at avtalen kollapset, sa Nord-Korea i 2013 at driften ved alle landets atomreaktorer skulle gjenopptas.

Landet har trosset en rekke internasjonale sanksjoner mot sitt atomprogram de siste årene. Få detaljer er kjent om atomprogrammet i det isolerte landet.

Personvernpolicy