Splittelse blant de irakiske styrkene som kjemper mot IS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for en av Iraks mektigste sjiamilitser anklager regjeringsstyrkene for svik og manglende vilje og evne til å gjenerobre Falluja fra IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Badr-militsens leder Hadi al-Amiri viser til at den irakiske regjeringshæren, som nylig innledet en storoffensiv mot IS i Falluja, til tross for dette nylig flyttet en panserbrigade der ifra og til Mosul-området.

– Dessverre er planleggingen av militæroperasjonene mangelfull, sier Badr-militsens leder Hadi al-Amiri til den irakiske TV-stasjonen Al-Sumaria.

– Dette er et svik mot den kampen som nå pågår om Falluja, mener han.

Les også: USA-støttede opprørere nærmer seg IS-bastion

Dødsskvadroner

Badr-militsen er den største sjiamuslimske militsgruppen i Irak og hadde i mange år tilhold i Iran. Etter den amerikanske invasjonen av Irak i 2003 vendte de tilbake og fikk raskt stor makt.

Militsgruppen har langt på vei kontrollert det irakiske innenriksdepartementet siden 2005 og har stor makt over det irakiske sikkerhetsapparatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under påskudd av terrorbekjempelse har militsens medlemmer operert dødsskvadroner, til stor bekymring for vestlige land som støtter det sjiamuslimske regimet i Bagdad.

Badr-militsen har stått på USAs liste over terroristorganisasjoner siden 2009, men spiller likevel en sentral rolle i regjeringsstyrkenes USA-støttede offensiv mot IS, nå sist i Falluja.

Les også: IS likviderer 38 «spioner»

Massakrer

Ifølge Human Rights Watch og Amnesty International står de sjiamuslimske militsgruppene i Irak bak massakrer, hevndrap, tortur og plyndring i områdene de har tatt kontroll over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av sunnimuslimske hjem er svidd ned og kurdiske myndigheter i Nord-Irak har omtalt enkelte av militsene som sjiamuslimske versjoner av IS.

– Rent faktisk er det den iranske revolusjonsgarden som har overordnet styring med offensiven mot IS, og elementer fra den irakiske hæren blir nærmest tatt med for syns skyld, konstaterte Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA) for ett år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Libyske styrker rykker inn mot IS' hovedsete

Norsk bekymring

Norge har det siste året bistått irakiske sikkerhetsstyrker i krigen mot IS, og flere partier har advart mot at vi med det kan få «tvilsomme allierte».

Norske diplomater er også bekymret over de tette båndene mellom irakiske regjeringsstyrker og sjiamilitsene, noe de har luftet i notater NTB har fått tilgang til.

– Det blir stadig tydeligere at sjiamilitser utgjør en alvorlig trussel mot forsoningsprosessen i landet, heter det i ett av notatene.

De norske diplomatene konkluderte alt for ett år siden med at «militsene har viktige støttespillere i regjeringen» og advarte mot «en enda større voldsspiral på lengre sikt».

Les også: Peshmerga-angrep nær IS-bastion i Irak