Kuczynski styrer mot knepen seier i Peru

Pedro Pablo Kuczynski ser ut til å ta en knepen seier over Keiko Fujimori i presidentvalget i Peru. Foto: Mariana Bazo / Reuters / NTB scanpix
Pedro Pablo Kuczynski ser ut til å ta en knepen seier over Keiko Fujimori i presidentvalget i Peru. Foto: Mariana Bazo / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Pedro Pablo Kuczynski lå an til å få 50,5 prosent av stemmene i presidentvalget i Peru da nærmere 90 prosent av stemmene var telt opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hakk i hæl kommer Keiko Fujimori, datteren til den fengslede ekspresidenten Alberto Fujimori, som ligger an til å få 49,5 prosent av stemmene.

– Vi har sett at det peruanske demokratiet lever, og det gjør meg stolt, sa Fujimori mandag.

Det kan ta opptil flere dager for det endelige resultatet blir offentliggjort, ifølge det peruanske nyhetsbyrået Andina.

Les også: Titusenvis demonstrerte mot peruansk presidentkandidat

Optimistisk

Selv om Pedro Pablo Kuczynski leder, er Fujimori fortsatt optimistisk ettersom ikke alle stemmer fra distriktene, hvor Fujimori er populær, er telt opp.

På tross av at en stor del av befolkningen har stemt på henne blir hun også mislikt av mange som assosierer henne med farens autoritære styre. Alberto Fujimori var president i Peru i ti år og ble senere dømt for forbrytelser mot menneskeheten og korrupsjon.

Kuczynski får nå støtte av tidligere rivaler som er bekymret for at Fujimori ikke vil klare å samle befolkningen.

Les også: Dødt løp før Peru-valg

Må være tålmodige

Begge kandidatene har bedt tilhengerne sine om å vente tålmodig inntil det endelige resultatet er offentliggjort.

Kuczynski sa mandag at dersom han vinner valget, vil han jobbe for å samarbeide med alle partier.

77-åringen er tidligere finansmann og har jobbet for Verdensbanken. Han var statsminister i Peru fra august 2005 til juli 2006. Tilhengerne hyller hans lange fartstid i politikken, mens kritikerne refser ham for hans tid som lobbyist og finansmann i USA.

I Peru er alle mellom 18 og 70 år lovpålagte å stemme, og 23 millioner peruanere har stemmeplikt.

Vinneren er ventet å tiltre som president 28. juli.

Personvernpolicy