IS likviderer 38 «spioner»

<p>Gjennom sosiale medier og offentlige likvideringer har IS tatt grusomme metoder i bruk for å skremme krigere fra å gi informasjon til den USA-ledede koalisjonen.</p>
Gjennom sosiale medier og offentlige likvideringer har IS tatt grusomme metoder i bruk for å skremme krigere fra å gi informasjon til den USA-ledede koalisjonen. Foto: NTB scanpix

IS har drept 38 av sine egne krigere, som var beskyldt for spionasje etter at flere ledere ble drept i USA-ledede luftangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS har finkjemmet sine rekker de siste ukene etter å ha mistet flere viktige ledere i luftangrep den siste tiden. Mange krigere er blitt likvidert, mens andre har flyktet unna IS' nådeløse jakt på tystere, ifølge syriske motstandsaktivister og det kurdiske soldater. Gjennom sosiale medier og offentlige likvideringer har IS tatt grusomme metoder i bruk for å skremme krigere fra å gi informasjon til den USA-ledede koalisjonen.

Les også: IS til angrep på oljefelt i Irak

– Daesh konsentrerer seg nå om å finne slike informanter fordi de har mistet ledere som er vanskelige å erstatte, sier en talsmann fra irakisk etterretning.

Rami Abdulrahman, som leder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), sier IS-krigere har gitt ut sensitiv informasjon rundt gruppens ledere etter skarpe kutt i krigernes lønninger. IS mistet viktige ressurser da ekstremistgruppens oljefasiliteter ble bombet av den USA-ledede koalisjonen og Russland.

Les også: USA: IS taper terreng både på nettet og på bakken

USA har drept flere IS-ledere, som for eksempel «krigsministeren» Omar al-Shishani, de siste månedene. Dessuten er flere IS-krigere som skal ha vært innstilt til å ta over lederposisjoner innenfor kalifatet, drept av koalisjonen, for eksempel i Mosul, IS' største by i Nord-Irak. Andre krigere som ligger an til å overta å ta over politiske roller, tar nå ekstra forholdsregler for ikke å lide samme skjebne, forteller en anonym informant til nyhetsbyrået AP.

Les også: Iraks hær har startet Fallujah-offensiv

IS har mistet betydelige områder i både Syria og Irak. Irakiske myndigheter tok byen Ramadi tilbake fra IS tidligere i år, og operasjonen for å frigjøre Falluja er allerede i gang.

Personvernpolicy