Initiativ for å oppdatere flyktningkonvensjonen får støtte

Den tidligere lederen for Verdensbanken, professor Paul Collier, synes det er positivt at Norge vil ta internasjonalt initiativ for å tilpasse flyktningkonvensjonen til dagens situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Collier deltok på en konferanse i Oslo før helgen, og i et intervju med Klassekampen ønsker utviklings- og migrasjonstungvekteren det norsk initiativet velkommen. Initiativet er en del av asylforliket på Stortinget, hvor kommunalkomiteen legger fram sin innstilling mandag.

– Jeg mener det er nødvendig med en politisk nytenkning om hvordan vi møter flyktningutfordringen, sier Collier. Han tror en slik politisk nytenkning også vil føre til juridiske endringer.

– Jeg aksepterer ikke ideen om at lover ikke kan røres fordi de er lover. Jussen må forandres og oppdateres. Det finnes ikke noen historisk periode hvor det ikke har skjedd, sier økonomiprofessoren. Den tidligere sjefen i Verdensbanken mener det er åpenbart at FN-konvensjonen fra 1951 ikke forutså dagens flyktningsituasjon.

– Den gangen var flyktningene i Europa fordrevne som ble sendt hjem i en gradvis prosess. Det var et mer midlertidig fenomen. I tillegg fantes ikke den store migrasjonsstrømmen fra fattige til rike land som vi ser i dag, sier Collier.

Personvernpolicy