Obama lovet atomnedrustning, men rustet opp

President Barack Obama snakket varmt om en verden uten atomvåpen da han tiltrådte, men har gjort mindre for å redusere det amerikanske atomvåpenarsenalet enn noen av forgjengerne siden slutten av 1960-tallet.
President Barack Obama snakket varmt om en verden uten atomvåpen da han tiltrådte, men har gjort mindre for å redusere det amerikanske atomvåpenarsenalet enn noen av forgjengerne siden slutten av 1960-tallet. Foto: Carlos Barria / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama snakket varmt om en atomvåpenfri verden da han overtok i Det hvite hus, men har gjort mindre for å redusere atomarsenalet enn noen forgjenger siden slutten av 1960-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentagon la nylig fram en oversikt som viser at USA nå har 4.571 atomstridshoder i sitt arsenal.

Bare 109 atomstridshoder ble destruert i 2015, og disse var uansett for gamle til å kunne brukes.

Fredsprisvinner

Da Nobelkomiteen ga fredsprisen til Barack Obama få måneder etter at han hadde overtatt som president, viste de blant annet til hans «visjon om, og arbeid for en verden uten atomvåpen». Sju år senere er det lett å konkludere med at det ikke er atomnedrustning han vil bli husket for.

Siden Obama overtok etter George W. Bush, er 702 amerikanske atomstridshoder destruert. Det tilsvarer 13 prosent av atomarsenalet han arvet.

Ingen annen president siden Lyndon B. Johnson har dermed gjort mindre for å redusere det amerikanske atomarsenalet enn Obama, viser oversikten fra Pentagon.

Les også: Obama til japansk TV: Vil ikke beklage atombomben

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bush destruerte flest

George W. Bush destruerte til sammenligning over 5.300 atomstridshoder under sine åtte år som president og halverte dermed atomarsenalet han arvet fra Bill Clinton.

George Bush sr. rakk å destruere nærmere 9.500 atomstridshoder i løpet av de fire årene han satt i Det hvite hus, 41 prosent at arsenalet han overtok etter Ronald Reagan og flere enn noen annen president.

Amerikanske kommentatorer har lenge påpekt det store spriket mellom Obamas fagre løfter og den politikken han faktisk har ført.

Les også: Obama hardt ut mot Trump

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tomme ord og løfter

– Disse nye tallene viser med tydelighet at det er slående sprik mellom Obamas høytflygende visjon om en verden uten atomvåpen, som han la fram under sine første måneder som president, og de tøffe geopolitiske og byråkratiske realitetene som spiller inn når man faktisk skal kvitte seg med disse våpnene, konstaterer William J. Broad i The New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2.300 amerikanske atomstridshoder er nå for gamle til å kunne brukes og kan derfor lett destrueres uten at dette vil få sikkerhetspolitiske følger, påpeker Hans M. Kristensen som er tilknyttet Federation of American Scientists der han leder Nuclear Information Project.

Les også: Obama harselerte med Trump i avskjeden

Modernisering

Obama har vist liten vilje til å få fortgang i arbeidet og har i stedet satt i verk en storstilt modernisering av det amerikanske atomarsenalet.

Året etter at han var i Oslo for å hente fredsprisen, oversendte han en tiårsplan om modernisering av USAs atomvåpen til Kongressen.

Ifølge The New York Times kostnadsberegnet Kongressens budsjettkontor for et par år siden planen til 355 milliarder dollar, nærmere 3.000 milliarder kroner. Det inkluderer ikke de nye rakettene, bombeflyene og ubåtene som er under utvikling.

Det høytidelige løftet Obama ga under besøker i Praha i 2009 , om at han ville kjempe for en verden uten atomvåpen, viste seg derfor å være lite verdt. Fredsprisen han fikk for «sitt arbeid for en verden uten atomvåpen» framstår i ettertid som heller underlig.