Kinesisk politi hindrer Tiananmen-markeringer

Tusenvis av mennesker mintes ofrene for Tiananmen-massakren i Hongkong lørdag kveld. I resten av Kina er markeringer forbudt og ofrenes familier så vel som aktivister er blitt overvåket, ilagt husarrest eller arrestert i forkant av 27-årsdagen.
Tusenvis av mennesker mintes ofrene for Tiananmen-massakren i Hongkong lørdag kveld. I resten av Kina er markeringer forbudt og ofrenes familier så vel som aktivister er blitt overvåket, ilagt husarrest eller arrestert i forkant av 27-årsdagen. Foto: Bobby Yip / Reuters

Kinesiske myndigheter gjør alt de kan for å hindre markeringer på 27-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass i Beijing. Men i delvis selvstyrte Hongkong var titusenvis samlet for å minnes de døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst seks aktivister er blitt pågrepet, og etterlatte etter ofrene er satt i husarrest eller blitt utvist fra byen i dagene før årsdagen. Dessuten er sikkerheten ved den store plassen trappet opp.

Folk som skulle inn på plassen, ble avkrevd legitimasjon og fikk veskene gjennomsøkt av politiet. Nyhetsbyrået AP melder at deres journalister ble nektet adgang til plassen.

Blodig militæroperasjon

Mange hundre, kanskje flere tusen, mennesker ble drept da den kinesiske hæren ble satt inn for å stanse demokrati-demonstrasjonene som studenter sto i spissen for på Tiananmen-plassen i juni 1989. Kinesiske myndigheter har avvist krav om å undersøke hva som skjedde og hvor mange som ble drept, pågrepet eller forsvant.

– Regjeringen forsøker å late som massakren, som sjokkerte en hel verden, aldri skjedde, skriver organisasjonen Tiananmen-mødrene, som samler foreldre som mistet barna sine.

De hevder de blir overvåket og forfulgt av politiet.

Les også: Guardian: – Kina vil utplassere atomubåter i Stillehavet

Markeringer andre steder

Årsdagen ble imidlertid markert i Hongkong, som er kinesisk territorium, men har delvis selvstyre. Titusenvis av mennesker samlet seg i Victoria Park, ifølge arrangørene deltok hele 125.000 mennesker. Det ble lagt ned krans og de drepte ble hedret med stillhet.

– Det kan virke nytteløst, men dette er det eneste stedet på kinesisk jord vi kan gjøre dette, sier Zeta Wan (31) til nyhetsbyrået DPA.

Men studentorganisasjoner som tidligere har deltatt i markeringene, valgte i stedet å samles et annet sted. De mener hongkongkineserne bør fortsette kampen for demokrati, ikke bare minnes ofrene fra massakren.

Les også: Kina vil henge ut turister som tagger på Everest

Ber Kina redegjøre

Også i Taiwan, der noen av studentlederne søkte tilflukt etter massakren, ble årsdagen markert.

Taiwans regjering oppfordrer Kina til å gjennomgå historien og arbeide for å hele sårene. Utenriksdepartementet i USA etterlyser også et en redegjørelse for hendelsene og krever at de som vil markere dagen, ikke blir trakassert.

En talskvinne for Kinas utenriksdepartement sier Kina for lengst har kommet til en konklusjon når det gjelder uroen i 1989 og at den økonomiske veksten de siste tiårene viser at myndighetene har handlet i tråd med det kinesiske folks interesser.

Personvernpolicy