Amerikanske myndigheter vil ha mindre salt i maten
USAs regjering ber matindustrien om hjelp til å redusere amerikaneres saltinntak.
Onsdag la mat- og legemiddeltilsynet FDA fram rådgivende retningslinjer der matindustrien oppfordrer til å kutte saltnivået i sine produkter til et nivå som vurderes som trygt av medisinske eksperter og forbrukergrupper. Tilsynet foreslår frivillige programmer over to eller ti år som matprodusenter kan ta i bruk for å hjelpe folk til å spise mindre salt.
– Totalbildet fra de vitenskapelige studiene støtter reduksjon av natrium fra dagens inntaksnivå, sier Susan Mayne, sjef for FDAs avdeling for matsikkerhet og ernæringsvitenskap.
Det gjennomsnittlige saltinntaket i USA ligger nå på rundt 3,4 milligram per dag. Med de nye retningslinjene håper myndighetene å senke dette tallet til 2,3 milligram.
Ifølge Senteret for sykdomskontroll og forebygging (CDC) kan 40 prosents reduksjon av natriuminntaket i USA redde 500.000 liv og spare nesten 100 milliarder dollar i helseutgifter. Én av tre amerikanere har høyt blodtrykk, noe som ofte kobles til høyt saltinntak.