Drastisk økning i antall omkomne i Middelhavet

Over 13.000 migranter og flyktninger ble reddet i Middelhavet i forrige uke, men tallet på omkomne steg også dramatisk.
Over 13.000 migranter og flyktninger ble reddet i Middelhavet i forrige uke, men tallet på omkomne steg også dramatisk. Foto: Us Marina Militare/handout / Epa

De dramatiske hendelsene i forrige uke har ført til at IOM nå estimerer at 2.443 har omkommet i Middelhavet hittil i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en uke siden rapporterte IOM at tallet på bekreftede omkomne var betydelig lavere enn det de nye rapportene tilsier.

I løpet av de første tre ukene i mai i år estimerte IOM at 13 personer hadde omkommet i tre ulykker. Av disse skjedde ingen av dødsulykkene i den østlige ruten mellom Tyrkia og Hellas, noe som ble sett på som et positivt tegn.

Les også: 700 migranter kan ha omkommet i Middelhavet

Dramatisk uke

De dystre tallene fra de siste ulykkene gjør at IOM nå ikke lenger ser noen positiv trend. De siste åtte dagene har tvert imot vært en av de dødeligste periodene noen gang under migrasjonskrisen.

Den verste ulykken skjedde da en båt kantret torsdag morgen med over 550 mennesker om bord. Fartøyet ble tauet av menneskesmuglere i en annen båt.

Ifølge overlevende som IOM har snakket med, kuttet menneskesmuglerne tauet da båten med flyktningene begynte å ta inn vann.

Tidlige rapporter indikerer at de fleste om bord druknet, med bare 87 overlevende.

Les også: Over 1.000 mennesker reddet av norsk skip onsdag

Flere tall oppjusteres

En annen dødelig hendelse skjedde onsdag i forrige uke. Det var opprinnelig estimert at 100 hadde omkommet etter at en båt gikk ned, men etter å ha møtt overlevende rapporterer IOM nå at det bekreftede antallet omkomne er på 250.

Andre overlevende som ble reddet torsdag sier at båten deres fraktet rundt 350 personer. 280 av disse er savnet.

IOM-topp Federico Soda sier at den plutselige økningen har en sammenheng med at det nå brukes flere store trebåter for å frakte flyktningene.

– Smuglere plasserer over 700 migranter i trebåtene, mens gummibåtene vanligvis bare har plass til 100 eller 120 personer. I løpet av de siste dagene har vi hatt mange store ulykker som involverer utrygge trebåter. Dette forklarer også økningen i antall migranter som er døde eller savnet: én ulykke kan resultere i hundrevis av dødsfall.

Les også: Rekordmange mennesker reddet i Middelhavet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus