FN: Kraftig økning i antall dødsfall i Middelhavet

<p>Båtflyktninger som overlevde den farlige reisen over Middelhavet, venter på å gå i land i Reggio Calabria i Sør-Italia 29. mai. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / NTB scanpix</p>
Båtflyktninger som overlevde den farlige reisen over Middelhavet, venter på å gå i land i Reggio Calabria i Sør-Italia 29. mai. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / NTB scanpix

Minst 880 flyktninger og migranter har sannsynligvis druknet i Middelhavet bare den siste uka. Situasjonen i Libya kan utløse en ny krise på nivå med fjorårets, påpeker forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet er basert på intervjuer med overlevende i Italia, opplyser talsmann William Spindler i FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Han omtaler anslaget som konservativt, og tirsdag kom også nye tall fra Den internasjonale organisasjon for migrasjon ( IOM ), som anslår at minst 1.000 mennesker har druknet i Middelhavet den siste uka.

Totalt har minst 2.510 mennesker mistet livet i forlis og kantringer i år. Det er langt flere enn i samme periode i fjor, da 1.855 mennesker mistet livet.

Les også: Listhaug advarer mot ny flyktningkrise i Europa

Overfylte båter

Fluktruten mellom Nord-Afrika og Italia regnes som langt farligere enn veien mellom Tyrkia og Hellas, som i praksis ble stengt i vinter.

– Mennesker blir for tiden stappet ombord i båter som knapt er sjødyktige, og i mange tilfeller er det ikke meningen at de skal klare å krysse havet, sier Spindler til pressen i Geneve, ifølge Reuters.

Straks de forlater kysten, tilkalles de redningsmannskaper som så kommer og plukker dem opp, tilføyer Spindler.

Les også: Dalai Lama: – For mange flyktninger i Europa

Høysesong

Vår- og sommerhalvåret er høysesong for flyktningtrafikken over Middelhavet. Ankomstene til Italia er hittil i år omtrent på samme nivå som i fjor – nemlig rundt 47.000, men det har vært en kraftig økning i mai.

– Den kan delvis tilskrives en bedring i været, samt bruken av større trebåter som kan bære flere mennesker enn gummibåtene som vanligvis brukes, sier Federico Soda ved IOMs Roma-kontor.

Menneskesmuglere har plassert over 700 mennesker i slike båter mens gummibåter vanligvis tar rundt 100 passasjerer.

Les også: FN: Hvert 122. menneske her i verden er flyktning

Opptil 1 million

IOM anslår at mellom 700.000 og 1 million migranter og flyktninger i dag befinner seg i Libya.

En stor del av flyktningtrafikken mellom Tyrkia og Hellas i fjor høst var et resultat av at syrere blir sittende veldig lenge i en uholdbar situasjon i nabolandene, påpeker PRIO-forsker Jørgen Carling overfor NTB.

– På samme måte kan man se for seg en ny krise som bunner i at så mange er i Libya, hvor de verken vil bli værende eller reise tilbake igjen, sier Carling.

Les også: EUs asylløsninger skremmer flyktning-professor

Mange afrikanere

En stor andel av dem som har flyktet til Europa fra det urolige nordafrikanske landet i år, kommer dessuten fra konfliktrammede land som Nigeria, Somalia og Sudan, samt Eritrea.

Mange har også kommet fra Gambia, Elfenbenskysten, Guinea og Senegal, ifølge IOM.

– Det er et ganske konstant utvandringspress fra disse landene, påpeker Carling.

Han mener mulighetene for å bli smuglet har stor betydning for at flyktningstrømmen fra Libya øker.

– I dag har man en mer uoversiktlig situasjon, uten noen sterk sentralmakt. Da er det lettere for smuglere å operere, og Libya fungerer nå i all hovedsak som transittland, påpeker Carling.

Les også: Over 1.000 mennesker reddet av norsk skip onsdag

Kaos og anarki

Libya har historisk sett vært et mål i seg selv for mange migranter fra land sør for Sahara. Men etter at Muammar Gaddafis autoritære, men stabile regime ble styrtet med støtte fra NATO i 2011, har landet vært preget av kaos og anarki.

Carling advarer europeiske myndigheter mot å bruke avtalen med Tyrkia som et argument for å gjøre noe tilsvarende med Libya, som er beryktet for overgrep mot migranter.

– Åpenbart er det en uholdbar situasjon for folk der, og man kan se for seg at EU tar små skritt mot å føre en politikk som tidligere var utenkelig – nemlig å sende folk tilbake til Libya.

Les også: Rekordmange mennesker reddet i Middelhavet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus