Mannsoverskudd i Sverige

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For første gang på over et kvart årtusen er det flere menn enn kvinner i Sverige. I Norge tok mennene igjen kvinnene i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mulig å fastslå om det siste årets endring er første gang i historien at mennene er i flertall på den andre siden av grensen, men det er første gang det skjer siden man begynte å føre statistikk i 1749.

I likhet med vesten for øvrig har også Sverige historisk sett hatt et kvinneoverskudd, men i fjor vår ble de tatt igjen av mennene. I mars 2015 var det 277 flere menn enn kvinner i Sverige. Siden det har «forspranget» økt til 12.000, og befolkningsekspert Tomas Johansson ved Sveriges statistiske sentralbyrå, sier det ikke er urimelig å anta at mannsoverskuddet kan bli enda større.

Til tross for at det fødes 105 guttebabyer per 100 jentebabyer, har høyere levealder blant kvinner ført til at de har vært i flertall i Europa. Mens kvinnene er forventet å være i flertall i det meste av Europa i de nærmeste tiårene, er det omtrent full «likestilling» i Danmark og Sveits, mens Norge altså gikk fra mannsunderskudd til mannsoverskudd fire år før svenskene.

Både migrasjon og endring i forventet levealder trekkes fram som faktorer som kan påvirke kjønnsbalansen i befolkningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus