Minister: Migrantdødsfall viser at EU har sviktet

50 migranter har mistet livet og minst 20 er savnet etter forlis de siste dagene. Foto: Italias marine / Reuters / NTB scanpix
50 migranter har mistet livet og minst 20 er savnet etter forlis de siste dagene. Foto: Italias marine / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De mange migrantene som har mistet livet utenfor kysten av Libya de siste dagene, viser at EU ikke har klart å håndtere situasjonen, sier Italias innenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av tre dager denne uken har tre forlis kostet 50 mennesker livet, og minst 20 er savnet. 13.000 er reddet i operasjoner koordinert av den italienske kystvakten.

– Alle ofrene vi plukker opp viser hvor langt unna og hvor sent ute Europa er i sitt forhold til de afrikanske landene, sier innenriksminister Angelino Alfano. Italia ønsker å gi penger til afrikanske land så de kan utvikle økonomien, skjerpe grensekontrollen, bygge leirer der migranter vurderes og ta tilbake «irregulære migranter». Alfano tar til orde for å forhandle med Libya om en «seriøs avtale for å begrense avreisene».

Les også: Solberg vil redde druknende, ikke gi trygg transport over Middelhavet

Innenriksministeren jobber med å overbevise opinionen om at Italia ikke står overfor noen krise og at flyktningstrømmen er stabil, sammenlignet med fjoråret, til tross for et oppsving de siste dagene. I forrige uke kom færre enn 1.700 til den italienske kysten.

Les også: USA: – Inntil 6.000 IS-krigere i Libya

Samtidig gjør stengingen av den såkalte Balkan-ruten at Italia er den viktigste innfallsporten for migranter til Europa. Etter hvert som været blir varmere er det ventet at flere vil forsøke å krysse Middelhavet.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon anslår at 1.115 migranter har mistet livet på ruten over til Italia hittil i år, mot 1.782 i månedene januar til mai i fjor.

Personvernpolicy