Meny

Minister: Migrantdødsfall viser at EU har sviktet

50 migranter har mistet livet og minst 20 er savnet etter forlis de siste dagene. Foto: Italias marine / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mange migrantene som har mistet livet utenfor kysten av Libya de siste dagene, viser at EU ikke har klart å håndtere situasjonen, sier Italias innenriksminister.

I løpet av tre dager denne uken har tre forlis kostet 50 mennesker livet, og minst 20 er savnet. 13.000 er reddet i operasjoner koordinert av den italienske kystvakten.

– Alle ofrene vi plukker opp viser hvor langt unna og hvor sent ute Europa er i sitt forhold til de afrikanske landene, sier innenriksminister Angelino Alfano. Italia ønsker å gi penger til afrikanske land så de kan utvikle økonomien, skjerpe grensekontrollen, bygge leirer der migranter vurderes og ta tilbake «irregulære migranter». Alfano tar til orde for å forhandle med Libya om en «seriøs avtale for å begrense avreisene».

Les også: Solberg vil redde druknende, ikke gi trygg transport over Middelhavet

Innenriksministeren jobber med å overbevise opinionen om at Italia ikke står overfor noen krise og at flyktningstrømmen er stabil, sammenlignet med fjoråret, til tross for et oppsving de siste dagene. I forrige uke kom færre enn 1.700 til den italienske kysten.

Les også: USA: – Inntil 6.000 IS-krigere i Libya

Samtidig gjør stengingen av den såkalte Balkan-ruten at Italia er den viktigste innfallsporten for migranter til Europa. Etter hvert som været blir varmere er det ventet at flere vil forsøke å krysse Middelhavet.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon anslår at 1.115 migranter har mistet livet på ruten over til Italia hittil i år, mot 1.782 i månedene januar til mai i fjor.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus