Vellykket oppblåsing av romstasjonsmodul

På andre forsøk lyktes det å blåse opp den nye modulen. Foto: NASA / Reuters / NTB scanpix
På andre forsøk lyktes det å blåse opp den nye modulen. Foto: NASA / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På andre forsøk lyktes det å blåse opp en eksperimentell modul på Den internasjonale romstasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tidligere forsøk på å installere det oppblåsbare rommet gikk ikke etter planen, men etter tre dager er den nye modulen på plass. Astronaut Jeffery Williams tilbrakte sju timer lørdag med å åpne og stenge ventilen som slipper inn luft så rommet kunne blåses opp.

Eksperter tror problemet forrige gang var at modulen hadde vært pakket så tett og så lenge at de ulike lagene ikke fikk foldet seg skikkelig ut. Men lørdag gikk det etter planene og lyder som minnet om popkorn i en stekepanne indikerte at ulike stropper ble utløst etter hvert som modulen strakte seg ut.

Men selv om den oppblåsbare modulen nå er på plass, er det fortsatt minst en uke til de seks astronautene på romstasjonen kan åpne luken og ta en tur inn i den. NASA vil først være helt sikker på at modulen, som er kjent som BEAM – Bigelow Expandable Activity Module – er lufttett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den videre planen er at astronautene skal lese av instrumenter inni modulen noen ganger i året. De ulike målerne skal vise om den fire meter lange modulen, som har en diameter på 3,2 meter, gir tilstrekkelig beskyttelse mot blant annet strålingen i verdensrommet. Ellers skal luken inn til BEAM være stengt.

BEAM er en del av et eksperiment for å teste moduler som kan bli brukt på månen og Mars i de kommende tiårene. Oppblåsbare moduler krever mindre plass når de sendes ut i verdensrommet før de kan blåses opp eller folde ut når de er på plass.