Meny

IS under press både i Irak og Syria

Her bombes Falluja fra luften. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset øker mot den ytterliggående islamistgruppa IS, som nå er under angrep både i Irak og Syria.

Irakiske regjeringsstyrker, med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen, har nå innledet sin lenge varslede militæroffensiv mot den IS-kontrollerte byen Falluja, rundt 50 kilometer vest for Bagdad.

Irakiske talsmenn medgir at det trolig vil ta uker å erobre byen, og hjelpeorganisasjoner som Flyktninghjelpen frykter for sivilbefolkningen.

Det er uklart hvor mange av de rundt 300.000 innbyggere som fortsatt befinner seg i Falluja, men det antas at minst 50.000 sivile er fanget der.

Sulter i hjel

Irakiske regjeringsstyrker har i månedsvis beleiret byen og hindret forsyninger til befolkningen, noe som ifølge helsearbeidere har fått hundrevis av sivile til å bukke under for sult.

IS har på sin side innført portforbud og nekter sivile å forlate byen og å ha kontakt med omverdenen.

FN ba tirsdag om at det etableres korridorer slik at sivilbefolkningen får anledning til å flykte i sikkerhet.

– Vi er meget bekymret for skjebnen til sivile som er igjen i Falluja, sa FN-talsmannen Stephane Dujarric.

Bakgrunn: 50.000 sivile kan bli fanget i slaget om Falluja

Arnested

Falluja har i århundrer vært kjent som et arnested for militant sunni-islamisme, og USA fikk aldri helt kontroll over byen etter invasjonen av Irak i 2003.

USAs forsøk på å nedkjempe al-Qaida i Falluja i 2004 kostet 95 amerikanske soldater livet og omtales som det blodigste slaget amerikanske styrker har utkjempet siden Vietnamkrigen.

IS tok kontroll over Falluja i januar 2014 og minelagte innfartsårer, bombefeller, forsvarsverk og snikskyttere venter de irakiske regjeringsstyrkene om de forsøker å gå inn i byen.

Les også: Spår krig mellom IS og al-Qaida i Syria

Nærmer seg Raqqa

Samtidig med den irakiske offensiven mot Falluja, har en allianse av ulike opprørsgrupper gått til angrep mot IS-mål nord for den syriske byen Raqqa, der IS har sitt hovedsete.

Syriske demokratiske styrker (SDF) består av en rekke væpnede kurdiske og arabiske grupper, flere av dem USA-støttede, men har også fremmedkrigere fra Tsjetsjenia i sine rekker.

Den USA-ledede koalisjonen bistår ifølge SDF med luftstøtte, og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov opplyste tirsdag at også de er villige til å bidra til offensiven mot IS.

Les også: Kaotisk IS-angrep filmet med hjelmkamera

Forsvarsverk

Raqqa er en storby med over 200.000 innbyggere og vil i likhet med Falluja bli svært vanskelig å gjenerobre fra IS uten fare for store sivile tap.

Islamistgruppa har hatt flere år på seg til å bygge forsvarsverk i og rundt Raqqa, og verken rivaliserende opprørsgrupper eller utenlandske styrker har så langt gjort noe forsøk på å gå inn i byen.

Les også:

IS oppfordrer til flere angrep i Europa under ramadan

Yazidigutter sliter etter flukten fra IS

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus