Meny

Ban mener rike land lukker øynene for hjelpetrengende

FNs generalsekretær Ban Ki-moon etterlyser større engasjement hos verdens rikeste land, for millioner av nødlidende verden over. Foto: Osman Orsal / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kritiserer rike, vestlige land for ikke å prioritere verdens nødlidende.

– Det er litt skuffende at enkelte ledere ikke kunne komme hit, særlig fra G7-landene, med unntak av Tysklands statsminister Angela Merkel, sa Ban da han rundet av verdens første humanitære toppmøte i Istanbul tirsdag.

– Fraværet av disse lederne under dette møtet, må ikke være noen unnskylding for manglende handling, fortsatte Ban.

– Lidelsene har nå nådd et nivå vi aldri har opplevd før, ikke siden FN ble grunnlagt, sa Ban etter det to dager lange toppmøtet.

Ineffektivitet

Utenriksminister Børge Brende (H) var blant de rundt 9.000 som deltok under toppmøtet i Istanbul, for å diskutere hvordan man best skal komme 125 millioner hjelpetrengende mennesker i verden til unnsetning.

Ban understreket tirsdag at deltakerne har all grunn til å være stolte av den framgangen som ble oppnådd under toppmøtet, men uten å gå i detalj om hva denne framgangen består i.

Giverlandene og FN-organisasjonene ble rett nok enige om å slå ned på ineffektivitet i måten nødhjelp distribueres på, noe de mener skal frigjøre over 8 milliarder kroner årlig.

Har spilt fallitt

Merkel er blant dem som mener dagens system for finansiering og distribusjon av nødhjelp har spilt fallitt.

– Veldig ofte blir løfter gitt, men pengene når ikke fram dit det trengs mest, sa hun mandag.

FN har imidlertid bare fått tilsagn om 18 prosent av de 167 milliarder kronene de trenger for å kunne hjelpe nødlidende i år.

I en slik sammenheng blir også Brendes løfte om 100 millioner kroner til et nytt fond som skal sikre skolegang til barn i kriseområder, lite.

Kritikk

Leger Uten Grenser (MSF) trakk seg fra toppmøtet og mener deltakerne der i for liten grad tok tak i de utfordringene hjelpeorganisasjoner som dem står overfor.

Amnesty International benyttet anledningen til å kritisere EU for å «se en annen vei i møte med brudd på menneskerettigheter i Tyrkia» og for å frasi seg ansvaret for flyktninger.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus