Meny

Protester mot Vattenfall i Riksdagen

En demonstrant sprutet tirsdag rød veske i den svenske Riksdagen, i protest mot Vattenfalls kullgruvedrift i Tyskland. Foto: Tomas Oneborg/svd/tt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En miljødemonstrant sprutet rød veske i den svenske Riksdagen tirsdag, for å markere sin motstand mot svenske Vattenfalls investeringer i tysk kullindustri.

Dere har blod på hendene, ropte mannen og sprutet rød veske fra en ketsjupflaske ut over salen.

Samtidig vendte en gruppe tilhørere på galleriet ryggen til de folkevalgte, trakk opp skjortene og avdekket teksten «La kullet ligge».

Debatten om statseide Vattenfalls virksomhet i Tyskland kom etter krav fra Vänsterpartiet som protesterer mot den svenske energigigantens planer om å selge kullgruvene til andre aktører som kommer til å fortsette utvinningen av det klimaskadelige brunkullet.

Vänsterpartiet mener Vattenfall bør legge ned gruvedriften.

Vänsterpartiet i Sverige mener Vattenfall bør legge ned kullgruvedriften i Tyskland, ikke selge den til andre som vil drive videre. Foto: Tomas Oneborg/svd/tt / NTB scanpix

Tidligere i måneden kom det til harde sammenstøt mellom tusenvis av demonstranter fra hele Europa og tysk politi ved den Vattenfall-eide Welzow-Sued-gruva i Lausitz øst i Tyskland.

Brunkullet fra gruva benyttes i dag i Schwarze Pumpe-kullkraftverket som ligger tett ved.

Tyskland, som planlegger å stenge alle sine atomkraftverk innen 2022, får fortsatt 42 prosent av sin elektrisitet fra kullfyrte kraftverk.

Vattenfall er eid av den svenske stat og produserer elektrisitet i flere europeiske land, både ved hjelp av vannkraftverk, atomkraftverk og kullkraftverk.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus