Meny

FN-rapport: Hvert fjerde småbarnsdødsfall skyldes forurensning

Illustrasjonsfoto: Carlos Garcia Rawlins (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en gruppe miljøorganisasjoner er forurensning og miljøødeleggelser årsaken til over en firedel av alle dødsfall blant barn under fem år.

Forurensning er en 234 ganger hyppigere årsak til tidlig død enn det konflikter er, ifølge en rapport fra FNs miljøprogram (UNEP), Verdens helseorganisasjon og andre miljøinstitusjoner. Rapporten ble lagt frem under FNs miljøforsamling i Kenyas hovedstad Nairobi mandag. Målet med det ukelange møtet er å vurdere tilstanden for miljøet på kloden og utvikle globale politiske retningslinjer.

Luftforurensning koster syv millioner menneskeliv årlig på verdensbasis, mens over 840.000 dør av diarésykdommer fordi de ikke har tilgang på rent vann og sanitære fasiliteter. Flere enn 100.000 dør etter å ha blitt utsatt for asbest.

– Ved å forbruke planetens økologiske infrastruktur og øke forurensningsavtrykket, pådrar vi oss stadig større kostnader i form av helseskader, advarer UNEP-sjef Achim Steiner.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus