Polen: – EU har mistet kontakten med virkeligheten

Et polsk flagg under en demonstrasjon mot lovendringene som omhandler landets grunnlovsdomstol i Warszawa i begynnelsen av mai. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB scanpix
Et polsk flagg under en demonstrasjon mot lovendringene som omhandler landets grunnlovsdomstol i Warszawa i begynnelsen av mai. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen har mistet kontakten med virkeligheten, hevder Polens innenriksminister. Regjeringen i landet krever slutt på EUs innblanding i striden om den polske grunnlovsdomstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innenriksminister Mariusz Blaszczak var én av flere polske ministre som mandag kritiserte EUs krav om opphevelse av lovendringer som omhandler grunnlovsdomstolen.

– Herrene fra EU-kommisjonen har fjernet seg fra virkeligheten, sa Blaszczak til fjernsynsstasjonen TVN24.

Les også: Polens president vil ha norsk gass

De omstridte endringene ble vedtatt etter at den nasjonalkonservative partiet PiS dannet ny regjering i Polen i fjor. Hvis de iverksettes, må beslutninger i grunnlovsdomstolen fattes med to tredels flertall. Dermed blir det vanskeligere for domstolen å stanse lover som strider med grunnloven.

Kritikere mener domstolsreformen truer demokratiet og rettsstaten i Polen. EU-kommisjonen har tidligere krevd opphevelse av vedtakene innen mandag, noe Polen har avvist.

Les også: Polens president i samtaler med Erna Solberg

En kritisk EU-uttalelse om saken var også ventet mandag, men på kvelden så det fortsatt ut til å pågå samtaler mellom EU-kommisjonen og den polske regjeringen.